REZOLUCIJA O SREBRENICI: Ovo čeka Srbiju u Savetu bezbednosti!

Izvor: Kurir, 18.Jun.2015, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REZOLUCIJA O SREBRENICI: Ovo čeka Srbiju u Savetu bezbednosti!

Scenario br. 1 Milan Nikolić: Rusija bi eventualno mogla da uvede veto zbog kontriranja Zapadu i inicijativa koje dolaze sa njihove strane. Scenario br. 2 Obrad Kesić: Najbolje rešenje bi bilo da Srbija podnese kontrarezoluciju o Srebrenici koja bi bila prihvatljiva za obe strane

BEOGRAD - Postoje šanse da Rusija u Savetu bezbednosti UN uloži veto na Rezoluciji o Srebrenici, ocenjuju sagovornici Kurira, uz ogradu da to nije potpuno izvesno.

Rusija će verovatno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << dodaju,  izbeći ovaj scenario kako bi sačuvala kredibilitet u UN, što joj je potrebno zbog situacije u Ukrajini, ali i proširenja NATO.

Ništa od kineskog veta

Kakav će stav srpske vlasti zauzeti povodom ovog dokumenta, trebalo bi da bude odlučeno danas ili do kraja nedelje, na sastanku državnog vrha. Spekuliše se da bi Srbija mogla da od Rusije ili Kine zatraži da ulože veto u UN.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija na rezoluciju odgovoriti smireno, trpeljivo i strpljivo.

- Ako neko želi iskreno pomirenje, svi znaju kako se ono gradi - ne političkim udarcima jedne strane - rekao je sinoć  Vučić za RTS.

On je naveo da nije reagovao na izjave gradonačelnika Srebrenice, koji je rekao da je puštanje Nasera Orića uslov za njegov dolazak u Potočare, kao i da je mirno reagovao na odluku Bakira Izetbegovića o „nepuštanju“ predsednika Tomislava Nikolića u Sarajevo.

- To nije pitanje sile, snage i moći, već naše budućnosti, koliko stvarno želite mir, bezbednost i sigurnost. Mi to iskreno želimo, to nismo rekli jer to želi da čuje neko od evropskih zvaničnika. Ja sam oštriji prema njima nego prema ljudima s kojima delimo ovaj prostor - rekao je Vučić i dodao: - Molim prijatelje u regionu da ne pokušavaju, i da ne misle da ćemo dozvoliti, da nas tretiraju kao krpu, jer taj film neće moći da gledaju.

Obrad Kesić, politički analitičar, kaže da su u UN veoma raspoloženi da rezolucija bude usvojena, a da su male šanse za veto Rusije ili Kine.

- Teško da bi Rusija trošila kredibilitet, može se očekivati da ga sačuva zbog Ukrajine ili proširivanja NATO. Nije mala stvar uložiti veto u UN. S druge strane, Kina nikad nije uložila veto kad su u pitanju regije na periferiji - kaže Kesić i dodaje:

- Najbolje rešenje bi bilo da Srbija reaguje kontraofanzivom, odnosno da preko Rusije i Kine predloži svoju rezoluciju koja će biti prihvatljiva za sve strane - da u njoj budu termini prihvatljivi i Srbima i Bošnjacima, i da bude sročena tako da zadovolji sve strane, uključujući SAD i EU.

Sličnog stava je i Milan Nikolić, politički analitičar.

- Rusija bi eventualno mogla da uvede veto zbog kontriranja Zapadu i inicijativa koje dolaze sa njihove strane, i pitanje je koja se namera u stvari krije iza nje - navodi Nikolić. On dodaje i da bi Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Amerika, Danska, Holandija, Švedska, Norveška, Finska, Poljska i Češka mogle biti zemlje koje bi digle ruku za rezoluciju.

Profesor Fakulteta političkih nauka Jovan Teokarević kaže da je neizvesno da li će Rusija intervenisati u SB UN.

Pritisci

- Nisam siguran da će Rusija intervenisati. Nije intervenisala ni u Savetu za provođenje mira u BiH pre nekoliko dana, i to je verovatno jedno od upozorenja koje Rusija daje Beogradu, u ovim paralelnim pritiscima sa Zapada i iz Rusije da se Srbija opredeli kad je reč o njenoj spoljnoj politici - rekao je on.

Ipak, Dragomir Anđelković, politički analitičar, kaže da je rezolucija pritisak i na Srbiju i na Republiku Srpsku:

- Moramo da se suprotstavimo jer je to ugrožavanje interesa Srbije. Potrebno je da se obratimo za pomoć Rusiji i Kini.

Podsetimo, inicijator rezolucije je Velika Britanija, a ona bi se mogla naći i pred Evropskim parlamentom. Da li će tako i biti, presudiće konferencija predsednika EP 2. jula i to da li će biti doneta kao dokument kao izjava predsednika EP Martina Šulca.

TREĆA SRBIJA  Novi predlog za rešenje političke krize

NAPISATI DRUGU REZOLUCIJU

Politička organizacija Treća Srbija saopštila je da je, na bazi više sastanaka i razgovora koji su vođeni između stranaka Nacionalni front iz Francuske i Treće Srbije, NF u Parlamentu EU inicirala proceduru za izglasavanje rezolucije koja za cilj ima utvrđivanje pune istine o svim događajima u Podrinju od 1992. do 1995. godine.- U tom smislu je 16. maja 2015. godine sačinjen Predlog rezolucije EP o Srebrenici, čiji je predlagač Ajmer Šoprad, poslanik Nacionalnog fronta. Treća Srbija poziva državni vrh Srbije i sve suverenističke snage, i to kako u Srbiji, tako i u svim državama gde suverenisti deluju, da podrže predlog deklaracije, i time podrže istinu i dijalog, te da zajednički pokušamo da na svakom mestu branimo činjenice o našem stradanju, pri tome ne umanjujući patnje koje su, na srpsku sramotu i žalost, naši sunarodnici naneli drugim narodima - navodi se u saopštenju Treće Srbije.

KURIR VAM POKLANJA MAGAZIN O KUVANJU: Salata kao kompletan obrok

Novi KUVAR FINO, A JEFTINO, zbirka isprobanih recepta i saveta vrhunskih kulinara, na kioscima je uz Kurir i ovog četvrtka.

U vrelim letnjim danima pravi izbor za vašu porodicu biće ukusne obrok-salate.

Pite i štrudle će obradovati ljubitelje slatkiša, a ako volite neobična jela, obavezno probajte da spremite zapečeni celer po receptu glumice Ive Štrljić, koja voli da kuva za prijatelje.

Nedeljni jelovnik je sastavljen u harmoniji tradicionalnih i modernih ukusa, lakih za pripremu, pa će i mlade domaćice uz malo vežbe i dobre savete postati virtuozi u kuhinji.

I u ovom broju proverite da li ste možda baš vi osvojili 1.000 dinara za recept najukusnijeg jela i saznajte kako da dobijete vrednu kuhinjsku vagu.

Ne propustite kuvar Fino a jeftino –  svakog četvrtka u Kuriru.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.