REKONSTRUISANA VLADA PRED POSLANICIMA

Izvor: Kurir, 09.Mar.2011, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

REKONSTRUISANA VLADA PRED POSLANICIMA

BEOGRAD - Ministri pred poslanicima. Posle više od dva meseca medijskih nagađanja ko bi mogao da čini novu vladu Srbije, juče se o novom kabinetu premijera Mirka Cvetkovića raspravljalo u parlamentu.

BEOGRAD - Ministri pred poslanicima.

Posle više od dva meseca medijskih nagađanja ko bi mogao da čini novu vladu Srbije, juče se o novom kabinetu premijera Mirka Cvetkovića raspravljalo u parlamentu. Sastav Vlade je poznat već nekoliko dana, dok će ekspoze o njenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << radu premijer podneti u ponedeljak. Do tada, poslaničke grupe iznosiće svoje „za“ i „protiv“ skraćenja Vlade sa 24 na 17 ministarstava.

Jučerašnju raspravu u Skupštini otvorio je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

- Rekonstruisani kabinet Mirka Cvetkovića imaće najmanji broj ministara od Drugog svetskog rata - poručio je Marković, obrazlažući predlog novog zakona o ministarstvima.

Predstavnici opozicije nisu zadovoljni predloženim promenama. Miloš Aligrudić iz DSS smatra da Vladi i dalje nedostaju koncepcija i plan, dok Aleksandar Vučić rekonstrukciju vidi kao „žalosnu“. Čedomir Jovanović izlaz vidi u raspisivanju novih izbora, jer „Vlada ne zaslužuje novu šansu“. Konačno, Velimir Ilić primećuje da je „samo formalno sklonjen Dinkić, a postavljen njegov referent“.

S. Stajić - J. Velinović

Vlada u brojkama

Vlada Srbije će posle rekonstrukcije imati samo tri žene u svojim redovima (Snežana Samardžić-Marković, Snežana Malović i Verica Kalanović), što je značajno manje od evropskih standarda.

Nova vlada sa 17 ministara i dalje je jedna od brojnijih u Evropi. Veću imaju samo Danci i Poljaci (po 18 ministarstava).

Verica Kalanović se predomislila!

Lider G17 plus Mlađan Dinkić otkrio je juče da će Verica Kalanović, koja je „iz ličnih i moralnih razloga“ dala ostavku na mesto ministra za NIP, biti novi potpredsednik G17 plus zadužen za privredu i regionalni razvoj.

- Zamolio sam je da se vrati u Vladu, pošto je donela emotivnu i moralnu odluku zbog nepravde koja je meni napravljena. Jedno su emocije, drugo je racionalnost - objasnio je Dinkić i dodao da će savetnici Kalanovićeve biti Dragoljub Vukadinović, direktor „Metalca“, Nikola Pavličić, direktor „Sintelona“ iz Bačke Palanke, i Mirko Todorović, vlasnik konfekcije „Todor“.

Izgubio se u Skupštini!

Mlađan Dinkić juče je prvi put kročio u Skupštinu u svojstvu poslanika. Dočekali su ga blicevi fotoreportera, što je lidera G17 izgleda zbunilo, pa je u pratnji Vlajka Senića jedva ubo pravo stepenište koje vodi do poslaničkog kluba URS, koji je, inače, juče formiran i koji će brojati 24 člana.

- Nećete da se družite malo s nama? - dobacivali su novinari Dinkiću, koji na to nije reagovao.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.