Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Put na Olimpijadu i sukob interesa

Beograd -- U javnosti se vodi polemika o čijem trošku su političari bodrili reprezentativce Srbije i Crne Gore.

Izračunato je da je za boravak jednog zvaničnika sa samo tri telohranitelja i jednim članom protokola potrebno izdvojiti 30 do 44 hiljade evra. O svom putu u Atinu, Ljiljana Čolić, ministarka prosvete i sporta kaže: "Ja sam bila gost Olimpijskog komiteta, koji ima svoje sponzore, i to je nešto u šta nisam ulazila", kazala je Čolić.

Ministar za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kapitalne investicije i telekomunikacije Velimir Ilić rekao je da je u Atinu išao na poziv Otela koji je vlasnik 20 odsto akcija Telekoma Srbije i direktora firme Erikson, koja je spremna da uloži 200 miliona evra u telekomunikacije u Srbiji. Ilić je rekao da nije stigao da ide na takmičenja, jer je imao važne sastanke koji su trajali ukupno deset sati, a kojima je prisustvovao zajedno i ministar za ekonomske poslove sa inostranstvom Predrag Bubalo. Ilić je naglasio da je prenoćio samo jedne veče u "nekom hotelu u Atini", prenosi FoNet.

Ukoliko, međutim, nije bilo u redu, odnosno ukoliko se pokaže da su ministri zaista putovali o trošku firmi, član Saveta za borbu protiv korupcije Ivan Lalić navodi da će posla po prvi put imati novoosnovani odbor za konflikt interesa: "Znači, ne postoji mogućnost po zakonu da neko sponzoriše, neka privatna kompanija ili neko pravno lice, troškove puta naših funkcionera, pogotovo toliko visokih. To je apsolutno isključeno i mislim da je to posao Republičkog odbora za procenu konflikta interesa".

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da ne zna tačno koliko je koštao njegov boravaka u Atini. On je dodao da su plaćene samo avionske karte: "Naravno da nisam išao u Grand Bretanj, najskuplji hotel u Grčkoj, niti na skupe brodove, nego sam spavao u ambasadi, u jednoj sobi. Naravno da ne bih otišao da trošim ta sredstva, jer ih nemamo, niti mene impresionira bilo kakav boravak u nekom luksuznom hotelu".

U ponedeljak je ministar finansija Mlađan Dinkić naveo da niko od članova vlade nije podneo zahtev za službeni put i da niko nije dobio dnevnice iz budžeta. On je istovremeno naveo da je njemu jedna banka poslala poziv da dođe u Gračku, ali je on odbio, jer bi to bio sukob interesa. Komentarišući informacije da su put i boravak pojedinih ministara finansirale firme, premijer Srbije Vojislav Koštunica, ocenio je da bi to bilo neprihvatljivo: "Pretpostavljam da je sve bilo u redu da nije bilo štete državi. Sa druge strane, ministre i javne ličnosti ne može niko finansirati ko bi na taj način mogao da indirektno utiče na njih".

Inače, osim navedenih ministra i predsednika u Atini su boravili i ministar trgovine i turizma Bojan Dimitrijević, predsednik državne zajednice Svetozar marović i glavni inspektor MUP-a Vladimir Božović, kao i predsednik beogradske vlade Nenad Bogdanović, koji je, kako je rekao, putovao u sastavu Tadićeve delegacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.