Pupovac: Nema zaokreta u politici Zagreba prema Beogradu

Izvor: Politika, 04.Jan.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pupovac: Nema zaokreta u politici Zagreba prema Beogradu

Povlačenje tužbi za genocid treba tako uraditi da se ne ostavljaju nikakvi repovi i nikakav prostor za oponente, kaže potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke

Ako je suditi po izjavi nove ministarke spoljnih poslova Hrvatske Vesne Pusić da njena zemlja neće razmatrati povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije ako se ne reše tri sporna pitanja – nestali, opljačkana imovina i ratni zločini, suštinskog zaokreta posle dolaska na vlast Socijaldemokratske partije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bar kada je o ovoj temi reč, nema. Naime, ovakav stav mesecima iznosi i hrvatski predsednik Ivo Josipović. Otkako je izabran na tu dužnost on je najavljivao mogućnost razmatranja opravdanosti tužbe za genocid. Tako je u martu 2010. godine, posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, objasnio da do povlačenja hrvatske tužbe može da dođe „tek nakon što se reše problemi zbog kojih je podneta”. Kako je tada rekao, složio se sa Tadićem da to „dolazi na kraju puta, kada rešimo naše probleme, onda će tužba za genocid biti nepotrebna”.

I tada kao i sada i u srpskoj i u hrvatskoj javnosti je to shvaćeno kao već gotova stvar. Na izjavu Vesne Pusić odmah je reagovala bivša premijerka i predsednica HDZ-a Jadranka Kosor koja je najavila da će se tome žestoko protiviti.

I u Srbiji ima protivnika povlačenja tužbi. Jedan od njih je direktor Informaciono-dokumentacionog centra Veritas Savo Štrbac koji smatra da na sudu treba da se čuju sve činjenice u vezi sa dešavanjima u Hrvatskoj tokom devedesetih godina prošlog veka.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac kazao je za „Politiku” da je rešavanje pitanja koja je pomenula Vesna Pusić neizbežno te da se ne može govoriti o promeni u spoljnoj politici Hrvatske.

„Nema zaokreta jer se i do sada o tome razgovaralo. Povlačenje tih tužbi treba tako uraditi da se ne ostavljaju nikakvi repovi, nikakav prostor za oponente”, ističe Pupovac.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić se slaže sa Pupovcem da se ne može govoriti o promeni u spoljnoj politici Hrvatske.

„U principu promena vlasti u jednoj zemlji retko znači i promenu spoljne politiku. Izjavu Vesne Pusić ne shvatam kao zaokret. Ta vlada iskreno ima preča posla nego što su odnosi sa Srbijom, ulazi u dosta tešku ekonomsku situaciju i ne verujem da će žuriti da povuku poteze koji ih mogu dovesti u sukob sa HDZ-om”, ocenjuje Simić.

On smatra da će Milanovićeva vlada i Vesna Pusić biti pod jako velikim pritiskom HDZ-a. Za njih već važi da su prosrpski tako da će morati da budu mnogo oprezniji nego vlada Kosorove ili bilo koja desna vlada. Nova hrvatska vlada će, kako kaže, u svim drugim temama biti otvorenija, sigurno ne bi kao Kosorova išli u Prištinu da iskoriste trgovinski embargo protiv Srbije, ali ne treba ni skakati na prvu loptu.

Za razliku od Pupovca i Simića, Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam, mnogo je veći optimista posle izbora nove vlade. Ta vlada je, kako kaže, i kroz izjave novog premijera Milanovića i nove ministarke Vesne Pusić nagovestila jednu sasvim drugačiju politiku prema susedima, pre svega prema Srbiji, jer su naši odnosi okosnica odnosa u regionu.

„Vidimo da nova vlada želi da poboljša odnose sa Srbijom i to kroz nekoliko stvari. Kao srednjoročna mogućnost najavljeno je povlačenje tužbi protiv Srbije, ali uz neki uslov što je donekle i logično. Znači da se ide u proces rešavanja preostalih otvorenih pitanja koja opterećuju međusobne odnose”, objašnjava Popov.

Prema njegovom mišljenju Srbija bi mogla da postavi pitanje izbeglica, jer je u dva mandata HDZ-a blokiran povratak izbeglica i rešavanje imovinskih i drugih prava građana koji više ne žive u Hrvatskoj. Popov smatra da je stvorena šansa za novi početak u odnosima dve države.

J. Cerovina

objavljeno: 05.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.