Izvor: B92, 19.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Punoletstvo" SPS-a

Beograd -- Lider SPS-a Ivica Dačić izjavio da je sa DS-om napravljena koalicija da bi se prevazišli sukobi iz prošlosti, radi bolje budućnosti.

Ne pominjući Slobodana Miloševića, Dačić je u govoru na proslavi 18 godina od osnivanje SPS-a u beogradskom Sava centru kazao da su ciljevi nove koalicije da Srbija bude deo Evrope, da bude očuvano Kosovo i da bi se zemlja ekonomski razvijala i bila socijalno pravedna.

Prvi potpredsednik vlade je naveo da je pre 18 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << godina SPS osnovan baš tu, u velikoj dvorani SC, kao i da je stanka od tada prošla kroz veoma težak period, istakavši da je istorija SPS-a istorija Srbije i srpskog naroda.

Naveo je da se ta stranka, u vreme koje je bilo najteze za državu, trudila da vodi politiku koja će zaštiti nacionalne interese. On je podvukao da je SPS vodio politiku koju bi vodile i sve odgovorne stranke, da su tada bile na vlasti.

"Iz naše prošlosti uzimamo ono što je najbolje - Rezoluciju 1244 i Dejtonski sporazum, što je osnov svake državne politike i što će biti osnov svih budućih državnih politika Srbije", kazao je Dačić.

Lider SPS-a zahvalio je svima koji su ostali u stranci i posle 2000. godine kada je, kako je naveo, bilo najteže, i čestitao im što su sačuvali SPS koji će se danas boriti za zaštitu nacionalnih interesa i socijalno pravednu Srbiju.

Dodao je da nije bilo onih koji su ostali, oni koji su iz nje otišli danas ne bi imali gde da se vrate.

"Život u Srbiji je nametnuo jedan novi tempo i u svakodnevnom životu građanima i političkim partijama koji je podrazumevao transformaciju i preraspodelu određenih ciljeva", rekla je funkcionerka SPS-a Slavica Đukić-Dejanović.

Nekadašnji istaknuti socijalisti ocenjuju da je kurs partije oduvek bio proevropski, ali nije bio primenjiv zbog sukoba sa međunarodnom zajednicom i dodaju da je ovo dobar trenutak da se pokaže prava orijentacija SPS-a i program prilagodi novim okolnostima.

"Mislim da ovi mladi ljudi veoma dobro rade svoj posao i dobro vode partiju. Evo i ovaj prizor pokazuje da su sačuvali jedinstvo partije bez obzira na disonantne glasove van SPS- a ili nekih starih članova. Oni pravi socijalisti treba da budu na strani ove priče koje može mnogo da pomogne Srbiji", kazao je Zoran Lilić.

Iako mediji spekulišu da bi nezadovoljstvo odlukom vrha stranke da uđe u koaliciju sa demokratama moglo da dovede do raskola i formiranja nove stranke, Pokreta socijalista, u SPS-u kažu da prepun restoran Sava centra to demantuje

"Reč je o nekim ljudima koji ne mogu da shvate da je berlinski zid odavno pao", rekao je Ivica Dačić.

Na prijem u SC došli su premijer Srbije Mirko Cvetković, funkcioneri DS-a Dragan Đilas i Dušan Petrović, poslanik Sandžačke demokratske partije Meho Omerović, predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković, predstavnici PUPS-a i diplomatskog kora, među kojima i bio i ambasador Velike Britanije Stiven Vordsvort.

Zvanice su dočekivali najviši funkcioneri SPS-a Ivica Dačić, Milutin Mrkonjić, Slavica Đukić-Dejanović, Dušan Bajatović i Branko Ružić.

"Deklaracija o pomirenju do kraja meseca"

Dačić je najavio da će ta partija do kraja meseca sa Demokratskom strankom potpisati deklaraciju o političkom pomirenju.

"Nismo hteli da do sada potpisujemo deklaraciju zato što bi bila vezana za određene politike događaje", rekao je on.

Dačić je kazao da je ovo strateški dokument koji definiše kakvu Srbiju hoćemo, kao i da je reč o "najvišem socijalističkom i socijaldemokratskom dokumentu od svih koji su u Srbiji potpisani od početka devedesetih godina".

"Hteli smo da prvo bude izabrana vlada, da ne bi ispalo da je to neki preduslov, kao i da se formira gradska vlast", rekao je on.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Dačić: Koalicija napravljena da bi Srbija bila deo Evrope

Izvor: RTS, 19.Jul.2008

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić izjavio je da je sa Demokratskom strankom napravljena koalicija sa ciljem da Srbija bude deo Evrope, da bi bilo očuvano Kosovo i da bi se zemlja ekonomski razvijala i bila socijalno pravedna. Ne...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.