Izvor: Blic, 22.Sep.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Puna saradnja sa Hagom jedini uslov za ratifikaciju SSP"

Ministar spoljnih poslova Češke Karel Švarcenberg, čija će zemlja predsedavati Evropskoj uniji u prvoj polovini iduće godine, smatra da zahtev Srbije da Međunarodni sud pravde oceni zakonitost proglašenja nezavisnosti Kosova, neće uticati na njene evropske integracije.



"Za ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju postoji samo jedan jedini uslov: puna saradnja s Haškim tribunalom. Ni sledeći koraci Srbije ka članstvu u EU neće se razlikovati >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od onih koje su morale da ispune druge države", dodao je on u intervjuu novosadskom "Dnevniku".

Prema njegovim rečima, članice EU još nisu izgradile zajednički stav povodom pomenute inicijative Beograda, već će to učiniti "u hodu" tokom zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Švarcenberg je podsetio da je Češka priznala Kosovo uprkos protivljenju šefa države Vaclava Klausa, ali da je zadržala veoma "prosrpski stav".

"Srbija će biti među najvažnijim prioritetima našeg predsedništva EU i jedan od naših glavnih ciljeva će biti da je što više približimo Uniji. Uslov je, naravno, da Srbija završi priču o Hagu", zaključio je šef češke diplomatije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.