Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvo zakoni za izbore, pa budžet

Beograd -- Skupština, kabinet predsednika države i kabinet premijera zajedno imaju manji budžet nego Bezbednosno-informativana agencija.

Skupština Srbije neće danas raspravljati o predlogu budžeta za sledeću godinu. Vlada Srbije povukla je u petak budžet sa dnevnog reda kako bi Skupština danas prvo usvojila zakone koji su neophodni za raspisivanje predsedničkih izbora. Vlada je danas ponovo poslala predlog u Skupštinu.

Za raspisivanje izbora neophodni su zakoni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o odbrani, o vojsci, spoljnim poslovima i o službama bezbednosti. O predlozima zakona koji su danas usvojeni na sednici Odbora za bezbednost možete čitati u posebnoj vesti.

Ministar finansija Mirko Cvetković kaže da je Skupštini na usvajanje vraćen budžet u nepromenjenom obliku. Vlada Srbije smanjila je budžet Skupštini za 1,5 milijardi dinara, tako da će sledeće godine paralament raspolagati sa 2,2 milijarde dinara.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić navodi da se parlament sm odlučio za "stezanja kaiša" i da su tražili manje novca nego ranije.

Međutim, postavlje se pitanje da li je takav potez iznuđen kritikama javnosti da poslanici malo rade, a primaju velike plate.

"Poslanici rade puno i mislim da je javnost svedok toga, svako ko uključi TV može da vidi koliko rade. Što se tiče poluprazne sale, poslanički rad nije samo sedenje u sali, imaju mnogo posla i van sale", kaže Dulić.

Predlogom budžeta za 2008. BIA će dobiti čitavu milijardu više od Skupštine, odnosno imaće na raspologanju 3,3 milijarde dinara.

Nesporno je da BIA ima više zaposlenih nego Skupština, ali je činjenica i da je parlament taj koji treba da kontroliše njen rad. Nedavno je šef BIA Rade Bulatović, na skupštinsko pitanje kolika mu je plata, odgovorio da je to državna tajna.

"To što smo skromniji brat ne znači da nećemo efikasnije kontrolisati brata koji troši više sredstava iz budžeta", kaže Oliver Dulić za parlament.

Šefovi poslaničkih grupa DSS-a, LDP-a, DS-a i SRS-a različito tumače činjenicu da BIA ima više novca nego Skupština. "Ne znam, teško mi je sada da procenim potrebe BIA. To mora da se pogleda papirološki, ali to nije političko pitanje", kaže Miloš Aligrudić iz DSS.

"Meni je drago što je i budžet potvrdio da živimo u Udbinom projektu, a ne u demokratiji", rekao je Čedomir Jovanović, lider LDP-a.

"Ne bih da upoređujem važnost te dve instuicije, niti troškove rada te dve institucije, ali u svakom slučaju zvuči paradoksalno", kaže Nada Kolundžija iz DS.

"Po ustavu, Skupština mora da ima zakon i svoj budžet, nije se zato izborila i ostala je sluškinja vlade", smatra Tomislav Nikolić.

Kabinet predsednika države imaće budžet od 180 milona dinara, a kabinet premijera 60 miliona. To znači da će Skupština, predsednik i premijer sledeće godine potrošiti oko 2,5 milijardi dinara, što je više od pola milijarde manje nego sama BIA.

Predsednik Skupsitne Oliver Dulić ranije je najavio da će se budžet razmatrati na sednici koja treba da počne 10. decembra. Prema Zakonu o budžetkom sistemu, budžet za sledeću godinu treba da se usvoji najkasnije do 15. decembra.

Dulić: Budžet u zakonskom roku

Oliver Dulić izjavio je danas da će o predlogu budžeta za 2008. godinu parlament raspravljati na narednoj sednici, kao i da će budžet biti usvojen do 15. decembra.

"Ono što mene interesuje jeste da se budžet uvoji u zakonskom roku do 15. decembra i mi ćemo učiniti sve da tu zakonsku obavezu i ispunimo", rekao je Dulić novinarima u parlamentu.

Predsednik skupštine je dodao da promena u predlogu budžetu, koliko zna, nije bilo i da će promene biti izvršene amandanima poslanika.

Upitan da li je budžet privremeno povučen iz skupštinske procedure da bi se prvo raspravljalo o zakonima neophodnim za raspisivanje predsedničkih izbora, Dulić je odgovorio da to ima smisla, navodeći da mu je drago ukoliko svi vode računa o "tajmingu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.