Izvor: Politika, 18.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi sukob koalicionih partnera

Spor DS-a i DSS-a oko toga ko treba da predloži generalnog sekretara skupštine završen dogovorom da kadar DSS-a Marko Danilović podnese ostavku na tu funkciju, a budući predsednik skupštine iz DS-a da predloži novog kandidata

Prvi sukob koalicionih partnera u nedavno oformljenoj skupštinskoj većini juče je umalo rezultirao odlaganjem naredne sednice i izbora predsednika parlamenta, zbog spora Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije oko mesta generalnog sekretara >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupštine. Ipak, posle gotovo celodnevnog pregovaranja, dogovor je postignut – Marko Danilović, generalni sekretar skupštine u prošlom sazivu, kome je mandat potvrđen i pre nedelju dana, podneće ostavku na tu funkciju, a kandidata za to mesto predložiće budući predsednik skupštine, koga je kandidovala Demokratska stranka.

Ime budućeg generalnog sekretara za sada nije poznato, a Danilović bi trebalo da obavlja dužnost zamenika generalnog sekretara parlamenta.

Da je dogovor o spornoj funkciji postignut, potvrdio je juče kasno po podne i kandidat DS-a za novog predsednika skupštine Oliver Dulić. On je za "Politiku" izjavio da će danas, a najkasnije u ponedeljak formalno predložiti kandidata za sekretara.

Potvrdu o kompromisu "Politika" je dobila i od Radeta Obradovića, potpredsednika skupštine iz DSS-a, koji očekuje da svi detalji o narednoj sednici parlamenta, koja treba da bude održana u utorak, budu dogovoreni već danas.

Ipak, DSS se juče najpre protivio zahtevu demokrata da dobiju mesto generalnog sekretara skupštine. DS je na to reagovao odbijanjem da, u skladu sa koalicionim sporazumom, i zvanično predloži Olivera Dulića za predsednika skupštine, pa su konsultacije prekinute.

Predstavnik DSS-a Rade Obradović, koji se prvi obratio novinarima, tada je dao objašnjenje da su konsultacije prekinute, jer treba da se pripremi materijal za formiranje delegacija u međunarodnim institucijama. On je istakao da nikakvih problema oko mesta generalnog sekretara nema i dodao: "Sekretar je izabran, ne vidim razlog zašto bi se birao ponovo, niti je to pitanje postavljeno na konsultacijama".

Da se o sekretaru i te kako razgovaralo, novinarima je prvi potvrdio Ivica Dačić, lider SPS-a, rekavši da su predstavnici DS-a kazali da neće predložiti kandidata za predsednika skupštine, dok Marko Danilović ne podnese ostavku i tako stvori mogućnost da DS predloži svog kandidata za tu funkciju".

U DS-u su prvo nezvanično potvrdili da jesu, kako su rekli, insistirali na tome da se poštuje Poslovnik po kome predsednik parlamenta predlaže sekretara skupštine, "ali, nije to bio nikakav sukob, prosto to kaže Poslovnik". Ipak, kad smo pitali da li to znači da Marko Danilović može da ostane na toj funkciji, odgovoreno nam je: "To znači da ne može".

Ovakav stav DS-a novinarima je potvrdio Oliver Dulić, inače, učesnik u jučerašnjim konsultacijama: "Pokušali smo na konsultacijama da definišemo kako će izgledati sednica predviđena za utorak, a ja sam samo insistirao na tome da, ukoliko budem izabran za predsednika, mogu da iskoristim svoje pravo iz Poslovnika da predložim sekretara. Postoji stav da je on već izabran i to je tačno, ali izabran je i Toma Nikolić za predsednika skupštine, pa je podneo ostavku. Smatram da imam pravo da predložim čoveka koji će biti moj saradnik".

Dulić je rekao da je ovo nesporazum, a na novinarska pitanja šta će učiniti ukoliko DSS ostane pri svom stavu, Dulić je odgovorio: "Ukoliko insistiranje bude tvrdo, videću da li ću biti kandidat za predsednika skupštine. Očekujem da dogovor bude postignut".

Prema nezvaničnim informacijama, ovaj "nesporazum" nije bio nepredvidiv. Kad su DS, DSS-NS i G17 plus postigle sporazum oko formiranja vlade dotaknuto je i pitanje generalnih sekretara vlade i skupštine. DS je još tada rekao da ukoliko kadar DSS-a, Dejan Mihajlov, ostane generalni sekretar vlade, onda DS traži mesto sekretara parlamenta. U DS-u su nam ovo juče nezvanično i potvrdili uz opasku: "Mi smo glasali za Mihajlova, sad su oni na potezu".

Inače, prilikom izbora Marka Danilovića, jedino je Vladan Batić (DHSS) osporio njegovu kandidaturu, rekavši da je to "osoba, koja je odgovorna za mnoga događanja u prethodnom sazivu parlamenta – on, zajedno sa bivšim predsednikom skupštine snosi odgovornost za falsifikovanje blanko podnetih ostavki pojedinim poslanicima". Tomislav Nikolić, tadašnji predsednik parlamenta, koji je Danilovića, u skladu s Poslovnikom, predložio na tu funkciju odgovorio je Batiću da "nije u redu mešati se u sudsku istragu i postupak koji se vodi, još nije utvrđena ničija krivica".

-----------------------------------------------------------

SRS-u administrativni, LDP-u životna sredina

Na jučerašnjim konsultacijama, svi se slažu, lako je dogovorena podela predsedničkih mesta u pojedinim odborima. Prema rečima Radeta Obradovića, poštovaće se ranije utvrđen princip da najvažnije odbore vode poslanici opozicije. Tako će predsednička mesta opozicija imati u Administrativnom i u odborima za odbranu i bezbednost i za finansije, a "oni će se dogovoriti o konkretnim personalnim rešenjima". Opozicija se, kako se nezvanično saznaje, već dogovorila – na čelu Administrativnog odbora ostaje Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke, odbranu i bezbednost će voditi socijalista Ivica Dačić, finansije Jorgovanka Tabaković (SRS), a na čelu Odbora za zaštitu životne sredine biće Čedomir Jovanović, lider Liberalno-demokratske partije.

M. Čekerevac

[objavljeno: 18.05.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.