Prvi srpski beskontaktni maskomat

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Okt.2020, 19:20

Prvi srpski beskontaktni maskomat

Pandemija Kovida 19, podstakla je kreativnost domaćih preduzetnika, koji su za kratko vreme razvili brojne inovativne projekte. Prvi srpski beskontaktni maskomat, koji radi na glasovne komande ili ubacivanjem novčanice - prototip je beogradske firme "365 ADS". Već su našli primenu na aerodromu i tržnim centrima u Beogradu, a imaju i prve porudžbine iz regiona i nekih evropskih zemalja.

Prvi srpski beskontaktni maskomat, osmišljen je u dve verzije. Jedan radi na glasovne komande, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << a drugi samo ubacivanjem novčanice. Oba su idealno rešenje, ukoliko se zateknete u tržnom centru ili na aerodromu bez zaštitne maske.

"Funkcionalnost je vrlo jednostavna, potrebno je samo da se ubaci novac, mašina učita novčanicu, u zavisnosti od vrednosti novčanice dobijete broj masaka", objašnjava Nikola Vučićević, iz kompanije "365 ADS".

Sem ekrana i akceptora za novac, sve je plod domaće pameti mladog pronalazačkog tima iz Beograda.

"Devedeset posto delova unutra smo mi napravili, izmislili i prilagodili maskama, ubacili ekran koji komunicira, ovo su vremena gde kontakt treba da bude sveden na minimum, da vi nemate nikakvo pipkanje, dodirivanje, virus se prenosi i dodirom i govorom, mi smo želeli da sve to minimalizujemo, tako da priđeš, ubaciš novac, dobiješ masku i to je to", kaže Vučićević.

Nikola kaže da su njihovi maskomati multifunkcionalni i nakon pandemije moći će da se primenjuju i u druge svrhe. Mladi tim pronalazača, koje je Nikola okupio pre 5 godina, radi na osmišljavanju novih inovativnih rešenja, među kojima je uređaj za beskontaktnu dezinfekciju ruku.

"Ovaj maskomat, koji je osmislila firma 365 ADS, a koji se trenutno nalazi na nekoliko lokacija u Beogradu, uskoro će se naći i u tržnim centrima u regionu, kao i u nekoj od evropskih zemalja. Ovaj uređaj dokaz je kako u teškim vremenima naši mladi pronalazači itekako mogu da odgovore svim izazovima".

Preduzeće "365 ADS" je na početku pandemije izumelo i kabine za dezinfekciju tela, koje su našle primenu u mnogim zdravstvenim ustanovama, a njihovi maskomati, u kojima se nalaze višeslojne KN 95 maske, sredinom novembra biće dostupne i posetiocima novosadskog tržnog centra "Promenada".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.