Prvi put u Srbiji stereo-taksične radio-terapije metastaza u jetri

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Feb.2018, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put u Srbiji stereo-taksične radio-terapije metastaza u jetri

Tim stručnjaka Instituta za onkologiju Vojvodine obavlja pripreme za primenu stereo-taksične radio-terapije metastaza u jetri, kod pacijenata sa metastaskim proširenjem karcinoma debelog creva. Reč je o savremenoj medicinskoj proceduri koja će biti primenjena prvi put u Srbiji, saopšteno je u toj zdravstvenoj instituciji.

Značaj nove terapije je u tome što se u malom broju frakcija isporučuje velika doza zračenja. Na taj način možemo biti sigurni da ozračena metastaza >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << više ne postoji. To je složen vid radio – terapije koji zahteva posebnu pripremu pacijenta i podrazumeva primenu dodatnih tehničkih sredstava, kao što su kontrola disanja i kontrola položaja pacijenta, pošto nam je neophodno da pacijent tokom ove terapije bude u istom položaju, odnosno u istoj fazi disanja, kaže radijaciona onkološkinja Olivera Ivanov.

"Stereotaksična radioterapija metastaza ima svoje indikacije kada mi imamo za cilj da izlečimo pacijenta. To zvuči neverovatno, međutim, naša namera jeste da mi kod pacijenta uništimo sve fokuse maligne bolesti i primarne i metastatske i da mi dovedemo pacijenta u stanje da on više nema malignu bolest. Pre deset godina o ovome nismo mogli ni da pričamo kada je u pitanju metastatska bolest", kaže Olivera Ivanov, načelnica Odeljenja za radijacionu onkologiju, Instituta za onkologiju Vojvodine.

U planiranju zračne terapije pored radijacionih onkologa učestvuju i fizičari. Njihov zadatak je da obuhvate maligne promene koje su obeležili lekari, u skladu sa međunarodnim preporukama, dozom koja je propisana, a da pri tome okolna zdrava tkiva budu što manje ozračena.

"Ono što pacijenti ne vide pošto dolaze na zračenje, jeste priprema aparata za zračnu terapiju, odnosno kompletna dozimetrija – podešavanje, kontrola kvaliteta, praćenje rada aparata... Drugi deo je onaj vezan za pacijenta, a to je učestvovanje u planiranju zračne terapije zajedno sa lekarima", objašnjava Borislava Petrović, načelnica Odeljenja za medicinsku fiziku, Institut za onkologiju.

U toku je priprema plana zračenja prvog pacijenta. On je bio na magnetnoj rezonanaci, obavljeni su i CT pregledi. Određene su "mete" u jetri koje će biti ozračene. "Nadamo se da ćemo u narednih nekoliko dana početi sa terapijom i da će ona za dve nedelje biti uspešno završena, kaže doktorka Olivera Ivanov.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.