Prvi put trajno oduzeta imovina

Izvor: S media, 24.Sep.2009, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put trajno oduzeta imovina

Po novom Zakonu o oduzimanju imovine današnjom odlukom Specijalnog suda trajno je oduzeta imovina, odnosno dva placa koja su vlasništvo Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića, izjavila je za Radio S, portparol Specijalnog suda i sudija Maja Kovačević Tomić. Ona je objasnila da su placevi oduzeti od njihovih naslednika, odnosno od supruga.

Kovačević-Tomić u izjavi za naše medije dodaje da je opšte poznato da Spasojević i Luković nisu bili na optuženičkoj klupi i >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << da nisu u životu.



„Upravo je zato današnja odluka specifična, jer novi Zakon o oduzimanju imovine predviđa tu situaciju da i kada okrivljeni nisu više živi imovina im se može oduzeti, a zanimljivo je i to što je to prva odluka o trajnom oduzimanju“ objasnila je ona.


Kovačević-Tomić je podsetila da je nedavno u Specijalnom sudu doneta odluka o oduzimanju kuće Miloradu Ulemeku Legiji, ali objasnila da se tu radi samo o priveremenom oduzimanju imovine, jer ta presuda nije pravosnažna.

Na naše pitanje šta država planira sa tom imovinom, Kovačević Tomić je izjavila da postoji telo pri Ministarstvu pravde koje formira Vlada Srbije, a koje će se ubuduće starati o imovini koja bude oduzeta jer potiče iz krivičnih dela.

„Zna se da će se ta imovina jednim delom odvajati za rad Tužilaštva i policije, a da će jedan deo ići u humanitarne svrhe. U svakom slučaja država će upravljati njom. Koju će namenu dati to još ne mogu sa preciznošću reći“-objasnila je ona.

Kovačević-Tomić je u izjavi za naše medije rekla da je upoznata sa tim da porodice Spasojevića i Lukovića najavljuju žalbu.

„Imaju pravo žalbe Vrhovnom Sudu Srbije, ali videćemo da li će ostati ta odluka ovakva kakvu smo je mi doneli ili će biti promenjena.A šta mi očekujemo...? Smatramo da je odluka doneta po zakonu“ završila je Kovačević-Tomić.

Kristina Džoković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.