Prvi posthaški sastanak SRB-CRO

Izvor: B92, 05.Dec.2012, 17:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi "posthaški" sastanak SRB-CRO

Brisel -- Hrvatska šefica diplomatije Vesna Pusić najavila je u Briselu da će se u Dablinu 6. i 7. decembra sastati sa srpskim kolegom Ivanom Mrkićem.

Sastanak će biti održan na marginama skupa ministarskog saveta OEBS.

"Naš prvi novi korak nakon haških presuda i različitih reakcija koje su nakon toga sledile, biće i susret na marginama sastanka OEBS-a u Dablinu", rekla je Pusićeva za Hrvatsku televiziju

Ona je dodala i da je na ministrima spoljnih poslova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da održavaju kontakte između država. Šef diplomatije Srbije Ivan Mrkić, kako je najavilo ministarstvo spoljnih poslova, na marginama skupa OEBS-a u Dablinu imaće odvojene susrete sa većim brojem kolega.

Pusićeva je u Brisleu bila na sastanku šefova diplomatija zemalja članica NATO-a, na kome je jedna od tema bila proširenje Alijanse, jer su od četiri zemlje koje pretenduju na članstvo - tri iz regiona - Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora, dok je četvrta Gruzija.

"Ovde aktivnu ulogu igra Hrvatska, jer smatramo da članstvo tih zemalja doprinosi stabilizaciji regiona", rekla je Pusićeva.

"Susret Dačića i Milanovića još nije na dnevnom redu"

Pusićeva je izjavila da sastanak premijera Srbije i Hrvatske Ivice Dačića i Zorana Milanovića u ovom trenutku nije neposredno na dnevnom redu, ali da će do njega svakako doći.

"Običaj je i pravilo da u ovakvim situacijama onaj 'pešački posao' obavljaju ministri spoljnih poslova pa ćemo tako i učiniti. Prvi korak na tom putu nakon presuda Haškog tribunala i reakcija na njih, biće susret (sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem) na marginama ministarskog sastanaka OEBS-a u četvrtak i petak u Dablinu", rekla je Pusić, preneo je hrvatski Tportal.

Pusić, koja je i prva potpredsednica hrvatske Vlade, time je odgovorila na pitanje novinara da li je lično uključena u navodno dogovoranje sastanka Dačića i Milanovića u vreme zategnutih odnosa između Srbije i Hrvatske, pošto je Haški tribunal oslobodiogenerale Antu Gotovinu i Mladena Markača krivice za ratne zločine tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mrkić i Pusićeva će se videti sutra u Dablinu

Izvor: Mondo, 05.Dec.2012

Hrvatska ministarka spoljnih i evropskih poslova najavila je danas u Briselu da će se u Dablinu, na sastanku ministarskog saveta OEBS-a 6. i 7. decembra, sastati sa srpskim kolegom..."Naš prvi novi korak nakon haških presuda i različitih reakcija koje su nakon toga sledile, biće i susret na marginama...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.