Izvor: B92, 06.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi inostrani doktorat u Srbiji

Beograd -- Rakel Alvares de Flores prva je inostrana postdiplomkinja koja je, posle raspada SFRJ, doktorske studije završila na srpskom univerzitetu.

Ona je nastavnica na Andskom univerzitetu u Venecueli i bliska saradnica predsednika Uga Čavesa. Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele i da će posle duže pauze dve zemlje ponovo imati diplomatske predstavnike.

Rakel Alvares de Flores kaže da Srbiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nije slučajno izabrala za odbranu disertacije na temu granica i pograničnih integracija. Ona veruje i da razdaljina nije prepreka u ostvarivanju zajedničkih naučnih projekata.

"Postoji čitav niz pitanja u oblasti obrazovanja i etničkih problema koja su zajednička Balkanu i Latinskoj Americi. Saradnja između dvaju udaljenih regiona može dati korisne rezultate. Verujem u integraciju kao koncept, koji nije samo ekonomski već i u integraciju naroda", kaže Rakel Alvares de Flores.

Odbrana doktorske disertacije pod nazivom "Kolumbijsko-venecuelanska granica kao faktor političko-strateške, ekonomske i obrazovno-kulturne integracije" na Geoekonomskom fakultetu Univerziteta Megatrend poslužila je kao povod za pokretanje projekta koji će se baviti komparacijom pograničnih problema na Balkanu i u Južnoj Americi, kaže profesor Slobodan Pajović.

Uskoro ambasada Venecuele

Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele.

Do kraja godine u Beogradu i Karakasu, posle duže pauze, dve zemlje ponovo će imati diplomatske predstavnike.

"Niz problema pogranične prirode i Latinskoj Americi, međutim, ne sputavaju integraciju, razumevanje i saradnju. Imamo sličnu situaciju na Balkanu, znači probleme koji de fakto sputavaju, ograničavaju, otežavaju saradnju i razumevanje”, navodi Pajović.

Ambasador Venecuele za region Boanerhez Salazar Munos, koji je za ovu priliku doputovao iz Sofije, najavio je intenzivniju saradnju Srbije i Venecuele.

Do kraja godine u Beogradu i Karakasu, posle duže pauze, dve zemlje ponovo će imati diplomatske predstavnike.

"U odnosima dveju zemalja, pored obrazovanja i sporta, veoma je važna i ekonomska saradnja. Venecuela i Srbija mogu mnogo ostvariti u tom domenu, uzmimo samo pitanje energetike u kojoj je Venecuela veoma uticajna - reč je o proizvodnji nafte i gasa. S druge strane, proizvodi iz Srbije mogu biti veoma privlačni za Venecuelu", rekao je Munos.

Prema ocenama stručnjaka, zemlje Latinske Amerike doživljavaju ekonomski uspon i postaju važan faktor na svetskom tržištu. Šansa Srbije mogao bi da bude izvoz u barter trgovini, gde bi se zauzvrat dobijala nafta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.