Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prve predizborne poruke

Beograd -- Parlamentarni izbori u Srbiji 21. januara 2007, na osnovu jučerašnjeg dogovora stranaka i današnjeg potpisa predsednika Srbije.

Predsednik Srbije Boris Tadić danas je raspisao parlamentarne izbore na osnovi Zakona o sprovođenu Ustava, koji je usvojen kasno sinoć. Tadić je ocenio da je donošenje Ustava i Ustavnog zakona proizvod kompromisa jer je za svaku odluku bila potrebna dvotrećinska većina. "Svako je morao da odustane od početnih zahteva, makar malo", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekao je Tadić posle raspisivanja izbora.

Tadić je najavio da će intenzivno učestvovati u izbornoj kampanji, jer smatra da se na izborima odlučuje o budućnosti čitave zemlje. Njegov cilj je evropski orijentisan parlament, zbog čega je i želeo da se predsednički izbori održe uporedo zajedno sa parlamentarnim.

"Svi oni koji su mislili da neraspisivanjem predsedničkih izbora ja neću učestvovati u ovoj izbornoj kampanji veoma se varaju. Učestvovaću u ovom slučaju još i mnogo jače i intenzivnije. Razlog tome je zato što ovi izbori mogu potvrditi odluke 5. oktobra i odluke demokratske Srbije, a mogu i poništiti odluke 5. oktobra", rekao je Tadić.

Demokratska stranka Srbije će učestovaće na predstojećim izborima i vodiće pozitivnu kampanju, zasnovanu na uspesima Vlade Srbije i njenih ministara iz DSS-a, a jedno od centralnih tema kampanje će biti pitanje Kosova, rekao je nakon sastanka predsedništva DSS-a predsednik te stranke i premijer Srbije Vojislav Koštunica.

Naglašavajući da predstojeće izbore koji će se na svi nivoima održati do kraja sledeće godine smatra konstitutivnim, jer se na taj način grade nove demokratske institucije, Koštunica nije hteo direktno da odgovori na pitanje da li to znači da će potpuno odbaciti mogućnost saradnje sa Srpskom radikalnom strankom, već da će se o tome izjasniti posle izbora.

"Mi smo do sada ostvarili dobru saradnju sa pojedinim strankama i u tom pravcu će se verovatno i naša saradnja i ta koaliciona saradnja na predstojećim izborima i kretati, ali o svim detaljima naravno pošto odluku bude doneo Glavni odbor", rekao je premijer.

I dok DSS ne otkriva svoje planove, u Demokratskoj stranci su u jedno sigurni - s kim neće. Gostujući u emisiji Poligraf, zamenik predsednika demokrata Dušan Petrović objasnio je da će konačna odluka o potencijalnim koalicijama biti doneta veoma brzo.

"Razgovaramo s onim političkim strukturama koje su utemeljene na istim vrednostima kao i Demokratske stranke. Dakle, svako ko smatra da mi treba uklanjamo prepreke ka EU jeste potencijalni politički saveznik DS-a", rekao je Petrović.

I dok najveće stranke proevropske orijentacije razmišljaju o koalicijama, lider G17 plus i bivši ministar finansija Mlađan Dinkić najavio je da će ta stranka na izbore izaći sama.

"Mi ne želimo da nam iko očitava da ulazimo u koalicije zbog toga što ne možemo da prođemo cenzus. Evo, izašli smo iz vlade, dakle ne koristimo bilo kakve državne resurse u kampanji. Idemo potpuno sa svojim znanjem, sa onim što smo uradili, sa vizijom budućnosti", rekao je Dinkić.

Skupštinske peripetije i truli ustupci

Sinoć, za skupštinskom govornicom, šef Poslaničke grupe G17 plus Miloljub Albijanić je izjavio da je na konsultacijama o ustavnom zakonu napravljen truli ustupak radikalima i socijalistima.

"Nije to bio kompromis jer kompromis podrazumeva ponašanje kakvo smo imali kod donošenja Ustava. Ono što je ovde bilo na delu jeste ustupak i Srpskoj radikalnoj stranci i Socijalističkoj partiji Srbije. Valjda ljudi neće na izbore, a to je jedinstven slučaj jer ne postoji nigde na svetu da opozicija neće na izbore", kaže on.

Iste optužbe na račun Demokratske stranke Srbije izneo je potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac. Osim toga, on je izjavio da se za sada ne zna kada će biti održani predsednički izbori.

"Stranke koje su zagovarale izbore pre donošenja novog ustava danas su u strahu zbog raspisivanja predsedničkih izbora jer treba da imaju validne kandidate koji mogu da dobiju određen broj glasova. Problem je u tome što u Srbiji postoji samo jedan pravi kadnidat, a to je Boris Tadić. Nijedna druga stranka nema želju i moć da kandiduje bilo kog drugog", kaže Šutanovac.

Pristanak socijalista na ustupke potpredsednik Žarko Obradović objašnjava stavom da ta stranka nije htela da bude predmet interesa poltičkih grupacija u parlamentu.

"Nije to tako prosto kao što izgleda. Ucena nije bilo. Želelo se da se nađe rešenje koje će biti prihvatljivo za sve. Za nas je to prihvatljivo zato što ne želimo da budemo predmet političkih stavova DS-a i G17. Zašto izbori u decembru", zapitao je on u emisiji Poligraf.

Pre rasprave o ustavnom zakonu, na sednici Skupštine Srbije konstatovane su ostavke potpredsednice Vlade i ministara iz G17 plus.

Predsednik Skupštine Predrag Marković izjavio je da su se stekli uslovi za konstatovanje ostavki potpredsednice Vlade Ivane Dulić-Marković, ministra finansija Mlađana Dinkića, ministra poljoprivrede Gorana Živkova i ministra zdravlja Tomice Milosavljevića.

Pomenuti poslanici i ministri podneli su ostavke zbog toga što nisu nastavljeni pregovori Srbije sa Evropskom unijom o Sporazumu o stabilizaciji i pridruženju.

Kako će se ubuduće sprovoditi izbori

Zakon o sprovođenju Ustava utvrđuje da će parlamentarni izbori biti održani najranije za 60, a najkasnije za 120 dana od dana stupanja zakona na snagu.

Ustavnim zakonom je predviđeno da predsednički, pokrajinski i lokalni izbori budu raspisani do 31. decembra 2007, odnosno najkasnije 60 dana od stupanja na snagu sistemskih zakona.

U slučaju predsedničkih izbora, reč je o zakonima kojima se uređuju položaj i izbori za predsednika Republike, odbrana i Vojska Srbije, spoljni poslovi i službe bezbednosti. Izbor predsednika Republike smatraće se prvim izborom u smislu odredbe Ustava da niko ne može više od dva puta da bude biran za predsednika Republike.

Pokrajinski izbori povezani su sa usvajanjem zakona kojima se uređuje teritorijalna organizacija Srbije, a lokalni sa zakonima kojima se uređuju teritorijalna organizacija Srbije, lokalna samouprava, lokalni izbori i položaj glavnog grada.

Novi sastav Skupštine će tokom prvog zasedanja posle izbora Vlade sa Ustavom uskladiti zakone kojima se uređuje rad zaštitnika građana i ostvarivanje prava građana na obaveštenost, organe Državne revizorske institucije, kao i guvernera Narodne banke Srbije, o čemu možete čitati u posebnom tekstu.

Tokom drugog zasedanja posle izbora Vlade, Skupština će sa Ustavom uskladiti zakone koji se odnose na primenu odredbi Ustava na sudove i javna tužilaštva, odnosno izbor sudija i tužilaca.

Do dana stupanja na snagu novog Statuta Vojvodine, pokrajinski organi i službe nastavljaju rad u skladu sa odredbama važećeg Statuta i odluka Skupštine Vojvodine.

Nova Skupština Vojvodine dužna je da pre usvajanja dostavi predlog novog Statuta na saglasnost Skupštini Srbije najkasnije u roku od 90 dana od dana konstituisanja.

Zakoni i drugi propisi ostaju na snazi do svog usklađivanja sa Ustavom. Opšti rok za usklađivanje zakona sa Ustavom je 31. decembar 2008.

Zakon je usvojen s 210 glasova "za" i 22 "protiv", pa je stupio na snagu proglašenjem na sednici Skupštine.

Praćenje trošenja novca

Kampanja za izbore biće prva posle koje bi trebalo tačno da se zna kako su stranke trošile novac i od koga su dobijale donacije.

Antikorupcijska organizacija Transaprentnost Srbija saopštava da je obrazac, na kom su zajedno radili predstavnici Transparentnosti i Ministarstvo finansija, bivši ministar finansija Mlađan Dinkić potpisao 8. novembra.

U saopštenju se ocenjuje da je odluka ministra da taj akt donese jedan od najboljih primera uspešnosti saradnje različitih aktera u borbi protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.