Izvor: B92, 03.Mar.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva sednica Skupštine SCG

Beograd -- Skupština Srbije i Crne Gore u ponedeljak je verifikovala mandate 126 poslanika parlamenta nove državne zajednice. Od 126 poslanika Skupštine Srbije i Crne Gore, 91 je delegirala Srbija, a 35 Crna Gora. DOS je zastupljen s 37 poslanika, Demokratska stranka Srbije 17, SPS 12, SRS 8, Socijaldemokratska partija i SSJ po 5, Demohrišćanska stranka Srbije i Demokratska alternativa po 2, a Nova Srbija, Socijalistička narodna partija i stranka Srbija po jednim. Petnaest poslanika >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je iz Demokratske partije socijalista, 9 iz Socijalističke narodne partije, 4 su iz Socijaldemokratske partije, 3 iz Srpske narodne stranke, a po 2 iz Narodne stranke i Liberalnog saveza. Poslovnik je usvojen tek nakon pauze, nakon razmatranja više desetina amandmana i prihvatanjem nekih od njih. Među njima je i amandman DSS-a koji predviđa da se kvorum za rad parlamenta stiče ukoliko je u sali većina od 91 poslanika iz Srbije i većina od 35 poslanika iz Crne Gore, a ne većina od 126 poslanika, kako je ranije predviđao poslovnik. Poslanici su, takođe, za prvog predsednika nove Skupštine izabrali Dragoljuba Mićunovića.

U poslaničkim klupama su, prvi put od dolaska DOS-a na vlast, i predstavnici vladajućih stranaka iz Crne Gore. Među tim poslanicima, međutim, nema viđenijih predstavnika DPS-a i SDP-a. Od visokih funkcionera tih stranaka u novoj parlamentu je jedino Igor Lukšić iz DPS-a, koji je, kao najmlađi poslanik, predsedavao sednicom.

Novoizabrani predsednik parlamenta Srbije i Crne Gore Dragoljub Mićunović ocenio je da je prva sednica pokazala da će biti teškoća i da Skupština neće moći da radi bez velikih tenzija. "I dalje postoje neprijateljski tabori i ideološki konflikti, a manje želje za zajedničkim radom", rekao je Mićunović i dodao: "Meni je žao da svi potpisnici Beogradskog sporazuma nisu istrajni u tom svom delu kada su stavljali potpis i dosta je neobično da sada od jednom bilo ko diže ruke od tog posla. Krajnje je politički neodgovorno da ako smo ušli u projekat, da onda ne radimo pošteno za taj projekat, što znači da želimo da on uspe. Mislim da će biti potrebno jedno vreme, da neke stare priče koje su bile korišćene u političkim i marketinškim kampanjama budu zaboravljene i da se onda poslanici ponašaju prema zakonskim tekstovima prema stanovištu njihove stvarne validnosti i značaja za zajednicu", kazao je Micunovic.

Predsednik Skupštine Crne Gore i poslanik DPS-a u parlamentu državne zajednice Srbije i Crne Gore Filip Vujanović izrazio je zadovoljstvo početkom funkcionisanja organa nove zajednice. Prema njegovim rečima, vreme od 3 godine je sasvim dovoljan period za utvrdjivanje koliko je zajednica izmedju Srbije i Crne Gore funkcionalna: "Ostavimo vremena da procijenimo da li je najbolji interes Srbije i Crne Gore u institucijama državne zajednice i njoj kao novom obliku naših odnosa. Naravno, ni Srbija ni Crna Gora neće dozvoliti, ukoliko procijene da to nije u funkciji tih interesa, da ona postoji. Imali bi tada mogućnost da po modelu Češke i Slovačke napravimo sporazum o prestanku te zajednice. U svakom slučaju, u vrijeme od tri godine, vjerujem da je potpuno primjereno da se proveri koliko je ta zajednica od smisla i od kvalitetnog interesa te dvije države članice, a nakon toga pravo je građana Crne Gore da na referendumu opedjele budućnost Crne Gore, odnosno državne zajednice", kazao je Vujanović.

Poslanicima Skupštine Srbije i Crne Gore danas se po poslednji put obratio dosadašnji savezni predsednik Vojislav Koštunica. On je stvaranje nove države nazvao "istorijskim izazovom", dodavši da "novo državno ustrojstvo ima nedostataka", ali da on u njega veruje: "Oročenost državne zajednice o kojoj se toliko govori, odnosno mogućnost preispitivanja državnog statusa po isteku perioda od tri godine, ne mora biti njena ugrađena mana. Nestajale su, dobro znate, i države koje nisu bile oročene. Ako ipak preovladaju delovi nad celinom, to će značiti da celinu narod zapravo i ne želi. Ali to će onda biti izraz stvarne narodne volje, a ne rezultat sposobnosti ili nesposobnosti političara. Kao što će i opstanak Srbije i Crne Gore kome se istinski nadam i u koji verujem, biti izraz narodne volje, a ne nagodbi i političkih elita. Evropa koja nam je pomogla da napravimo ovaj državni aranžman posle svih peripetija, neće biti presudna. Evropa nam je pomoć. Uostalom, pružila ju je koliko iz dobrih namera, toliko i još i više iz sopstvenih potreba i straha od pojave novih i oživljavanja starih žarišta zategnutosti i sukoba, kao i lančanih reakcija u celom regionu", kazao je Koštunica. Koštunica je dodao da su za opstanak nove državne zajednice neophodni "dogovori i kompromisi", kao i da "bez harmonizacije i unutrašnje i sa Evropskom unijom, skoro da nam nema opstanka".

Iako je prethodno bilo najavljeno da će Skupština Srbije i Crne Gore u utorak po podne nastaviti rad, prema poslednjim informacijama sednica je zakazana za četvrtak. Razlog za to je nemogućnost jednog dela poslanika da prisustvuju zasedanju u toku sutrašnjeg dana. Na dnevnom redu sednice će se naći rasprava o Zakonu o izboru i razrešenju predsednika Srbije i Crne Gore i Saveta ministara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.