Izvor: B92, 17.Nov.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva konferencija u SRJ o MKS-u

Beograd -- U organizaciji OEBS, u Beogradu je održana prva konferencija u SR Jugoslaviji o stalnom Međunarodnom krivičnom sudu. MKS će biti nadležan za vođenje postupaka protiv pojedinaca optuženih za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, u slučajevima kada nacionalni sudovi nisu u stanju ili ne žele da to čine. MKS je zasnovan na principu komplementarnosti i stoga je najpre na državama članicama, poput SR Jugoslavije koja je ratifikovala Statut suda u septembru >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 2001. godine, da istraže ove zločine i sude počiniocima. Prilikom otvaranja konferencije ministar pravde Republike Srbije Vladan Batić pozdravio je stupanje Rimskog statuta na snagu 1. jula 2002. godine, stoji u saopštenju nevladinih organizacija.

"Koalicija nevladinih organizacija udruženih u svetsku mrežu dve hiljade NVO čiji su napori usmereni na efikasno uspostavljanje i funkcionisanje MKS (The NGO Coalition for the International Criminal Court (CICC)), traži zajedno sa Fondom za humanitarno pravo, Hjuman rajts vočom i Amnesti internešnelom, od vlasti SRJ da u punoj meri ugrade odredbe Rimskog statuta u domaće zakonodavstvo i donesu pravne akte neophodne za punu saradnju sa sudom. Nevladine organizacije zatražile su, takođe, da SRJ 'ne potpisuje bilo kakav bilateralni sporazum koji bi stvarao osnov za nekažnjivost bilo kojih lica'. Učesnici su naglasili da 'zakon treba podjednako da važi za sve'", stoji u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.