Izvor: Blic, 14.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva elektronska sednica Vlade 11. juna

Srbija je napravila još jedan informatički korak napred jer će od 11. juna sednica Vlade prvi put biti održana bez brda papira spremljenog za premijera i ministre, već će se građa za sednice nalaziti u računarima. Ovaj korak u stvaranju tzv. elektronske vlade odradio je tehnološki centar „Komtrejda".



Jasna Matić, ministar za telekomunikacije, ocenila je juče na okruglom stolu u „Komtrejdu" da će uvođenjem elektronske uprave biti povećana efikasnost >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rada državne administracije, smanjeni troškovi i skraćene birokratske procedure, postignuta veća transparentnost i smanjen prostor za korupciju.

- Događalo se da za jednu sednicu Vlade Srbije ministri dobiju gomilu papira visoku skoro pola metra i tešku bezmalo dva kilograma. Od 11. juna to će biti istorija, jer će svi ministri dobijati materijale u elektronskom obliku na personalnim računarima i moći će da glasaju posredstvom elektronike - pojašnjava Matićeva.

Prema njenim rečima, projekat elektronske uprave biće dostupan i građanima i privredi, koji će moći posredstvom informatičkih tehnologija da dostavljaju dopise Vladi i ministrima.

- Paralelno sa uvođenjem elektronske vlade, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo radi na projektu uvođenja elektronske uprave u svim našim opštinama. Na tome smo angažovani već pet meseci i sve teče po planu - kaže Jasna Matić.

U realizaciji projekta elektronske uprave i održavanja elektronskih sednica Vlade učestvuju javna preduzeća „Telekom Srbija" i PTT „Srbija", dok je „Komtrejd" Veselina Jevrosimovića glavni izvođač.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.