Izvor: B92, 04.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Pružiti perspektivu Balkanu"

Strazbur -- Parlamentarna skupština Saveta Evrope pozvala Evropsku uniju da zemljama zapadnog Balkana ponudi jasniju evropsku perspektivu.

Član srpske delegacije na zasedanju u Strazburu Miloš Aligrudić je kazao da se deklaracije sa ovakvim tonom retko čuju, i da je čudo da je sa ogromnom većinom glasova prošla ova rezolucija: "Poziva na ublažavanje viznog režima, poziva na interparlamentarnu saradnju, i na koncu, govori i o zaštiti ljudi koji su optuženi pred Tribunalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dakle ne samo o obavezama zemalja da sarađuju sa Hagom."

Podsetimo, zemlje regiona se u juče usvojenoj rezoluciji pozivaju da nastave da ulažu napore na ispunjavanju svih obaveza preuzetih članstvom u SE, a posebno da dokažu kredibilitet dokazima pune saradnje sa Haškim sudom.

Skupština je istakla da još ima značajnih nedostataka koje zemlje zapadnog Balkana treba da otklone, ali i da je dužnost međunarodne zajednice, a posebno Saveta Evrope i EU da podrže te zemlje, priznajući napredak koji su one do sada ostvarile i napore koje preduzimaju.

Aligrudić je kazao da je srpska delegacija protestovala zbog obraćanja albanskog predsednika Salija Beriše koji je rekao da sem Albanije, nezavisnost Kosova podržavaju i Makedonija i Crna Gora: "Ako je to tačno, onda moramo razmišljati o redefinisanju naših odnosa sa te dve države, ali ako to nije tačno, onda Beriša zloupotrebljava skupštinsku govornicu. Ono što je svakako neprihvatljvo jeste da neki diplomata govori o političkom stavu drugih zemalja".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.