Izvor: B92, 23.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Provere o trgovini organima

Beograd -- Tužilaštvo za ratne zločine radi na proveri navoda o trgovini ljudskim organima otetih lica na Kosovu, kao i na prikupljanju dokaza za žalbu na presudu Ramušu Haradinaju.

Tužilaštvo je uputilo dopise UNMIK-u, Međunarodnom crvenom krstu i tužiocu Albanije kako bi se proverili navodi iz knjige Karle del Ponte o trgovini ljudskim organima, a oformljen je i tim koji će haškom tužilaštvu upućivati sve dokaze potrebne za žalbu i drugostepeni postupak protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Ramuša Haradinaja.

U Srbiji je već saslušano 10 svedoka u istrazi o navodima iz knjige Karle del Ponte kako bi se proverilo da li su u Albaniji zaista tokom '99. godine postojali logori u kojima su, navodno, zarobljenicima, uglavnom srpske nacionalnosti, vađeni organi, kojima se kasnije trgovalo.

Tužilaštvo je uputilo zvanične dopise UNMIK-u, od koga je traženo da se provere navodi da je na Kosovu zaustavljena istraga o tim zločinima.

Od Međunarodnog crvenog krsta tužilaštvo traži informacije o tome da li su u Albaniji '99. godine postojali logori i da li je u njima bilo moguće izvoditi ovakve operacije.

"Uputili smo dopis tužilaštvu Albanije, u skladu sa memorandum koje je republičko tužilaštvo potpisalo sa svim zemljama u regionu, pa i sa Albanijom, 2005. godine. U skladu sa tim sporazumom možemo direktno preko Ministarstva pravde da zamolimo da se urade određene radnje u vezi sa istragom. To smo i zatražili da se provere navodi iz knjige Karle del Ponte u vezi sa žutom kućom, da li je postojala i da li je tamo moglo to da se dešava, ali i sve ostale informacije važne za ovaj slučaj", kazao je portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić.

Tužilaštvo analizira i presudu Haškog suda kojom je Ramuš Haradinaj oslobođen odgovornosti za zločine na Kosovu.

Sve informacije upućene Tribunalu biće koordinirane sa Savetom za saradnju s Haškim sudom i Ministarstvom pravde.

U Srbiji je za Haradinajem raspisana potraga i određen mu je pritvor zbog sumnje da je učinio zločine na Kosovu 1999. godine.

"Najveći zločini su se dogodili oko sela Glođeni, Dečani, Đakovica. I jedan događaj posebno skreće pažnju. Kidnapovano je 13 lica i ubijeno 10. Tada su, u junu '99, jedinice OVK, pod komandom Ramuša Haradinaja, ubijali romske bebe na teritoriji Kosova i Metohije. On je direktno za to odgovoran i za to postoje dokazi", rekao je Vekarić.

Tokom suđenja Ramušu Haradinaju ubijeno je 9 svedoka, od kojih su čak tri bila u programu zaštite.

Tužilaštvo u Srbiji ima informacije da sa svedokom koji je teretio Haradinaja, i koji je ubijen u Podgorici, oficir iz Sarajeva zadužen za bezbednost tog svedoka nije uopšte bio u kontaktu čitave dve godine.

Ovaj svedok je, prema navodima lista Blic, bio očevidac zločina Haradinaja i njegovih podređenih.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.