Izvor: B92, 22.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protokol iz Kjota u skupštini

Beograd -- U Skupštinu stigao predlog Vlade da hitno bude ratifikovan Protokol iz Kjota, u trenutku kad je region zahvaćen vrućinama.

Kao obrazloženje je navedeno da je taj dokument od velikog političkog, ekonomskog i pravnog značaja za Srbiju i od značaja za zaštitu životne sredine. Sa ekonomskog aspekta to bi uticalo na porast stranih ulaganja, povećannja broja zaposlenih, poboljšanja transfera znanja i čistih tehnologija u oblasti zaštite životne sredine i do efikasnije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izrade kapaciteta, navodi se u predlogu zakona.

Postiglo bi se smanjenje zagađenja vazduha u industrijskim oblastima, vazduha uzrokovanog grejnim instalacijama u urbanim sredinama i smanjenje količine izduvnih gasova od saobraćaja u velikim mestima.

Politički aspekt hitnog potvrđivanja Protokola iz Kjota uz Okvirnu konvenciju Ujedinjenih nacija vidi se u jačanju uloge partnerskih odnosa u međunarodnim aktivnostima.

Ratifikacija Protokola, uz donošenje niza podzakonskih akata, bila bi i jasan pokazatelj da Srbija prihvata evropske vrednosti u oblasti zaštite životne sredine, navodi se u obrazloženju.

Predlagač zakona ukazao je i na to da su aneksom B Sporazuma iz Kjota utvrđene obaveze industrijski razvijenih zemalja o smanjenju emisije štetnih gasova sa efektom staklene bašte, dok za zemlje u razvoju, među kojima je Srbija, protokolom nisu uvedene nove obaveze.

Okvirna Konvencija UN, usvojena u Brazilu 1992, definiše problem uticaja ljudi na klimatski sistem, ali ne i način smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, pa je kao dodatak konvenciji u gradu Kjoto u Japanu 1997. potvrđen Protokol iz Kjota.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.