Izvor: B92, 01.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv pretplate i Tijanića

Beograd -- Beograđani imaju priliku da potpišu peticiju za ukidanje TV pretplate i smenu generalnog direktora RTS-a Aleksandra Tijanića.

Akciji je danas u Knez-Mihailovoj ulici organizovao Pokret 5.oktobar, a potpisalo je nekoliko stotina građana. Peticija za ukidanje TV pretplate i smenu Aleksandra Tijanića sa mesta prvog čoveka RTS-a pokrenuta je jer ta televizija nije ispunila očekivanja, tvrde u "5. oktobru". Kako kažu, i građani i građanke su protiv ovakvog nameta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i zbog toga ga treba pod hitno ukinuti.

"Televizijska pretplata u današnjim uslovima nije adekvatna, pošto RTS nije postao javni servis, pošto ne ispunjava ni programske ni druge uslove iz zakona o radio difuziji, pošto se ovakim načinom uvođenja TV pretplate krše brojna ustavna prava građana 6.34, zatim to nije TV pretplata u klasičnom značenju te reči, već taksa na brojilo, što je prvi akt koji je ukinula demokratska vlada Zorana Đinđića", rekao je lider DHSS-a Vladan Batić.

Aleksandar Tijanić naglasio je da je TV pretplatu uvela upravo Vlada Zorana Đinđića 2002. godine i da Vladan Batić i Čedomir Jovanović traže ukidanje nečega što su sami uveli. On nije želeo posebno da komentariše izjave čelnika pokreta "5. oktobar", jer nemaju težinu: "Nikada nisam čuo za taj pokret jer u vidokrugu javnog servisa i mog lično su samo stranke koje imaju više od 1 posto glasova ili su parlamentarne stranke. Nemam običaj da polemišem sa advokatima iz Obrenovca, koji je centar trgovine narkoticima, tako da ću i ovog puta da se suzdržim od komentara na račun advokata i političara iz grada koji je centar narko mafije u Srbiji".

Plaćanje pretplate na radio i TV program u Evropi staro je koliko i emitovanje programa. Na našim prostorima pretplata na radio uvedena je u Kraljevini Jugoslaviji. Pretplata uz račun za struju počela je da se naplaćuje 1993. godine, da bi je ukinuo DOS 2001. godine. Međutim, svega godinu dana kasnije, vlada Zorana Đinđića ponovo je uvela tu naknadu, ali se sa realizacijom sačekalo do decembra prošle godine. TV pretplata od 300 dinara mesečno ponovo se plaća uz račun za struju, a prema procenama, na taj način inkasira se više od deset miliona evra mesečno, odnosno pet puta više nego što je državna televizija dobijala iz budžeta.

Današnjoj akciji su prisustvovali i lider LDP-a Čedomir Jovanović, predsednik Jukoma Biljana Kovačević-Vučo, bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Popović, novinar Petar Luković i drugi.

Istovremeno, nekoliko metara dalje, građanin koji se potpisao sa "filmski režiser Milorad Bajić", prikupljao je peticiju za protest predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, koji nije, kako je napisano na panou, uručio medalju srpskom narodu koji se borio protiv fašizma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.