Izvor: B92, 07.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv govora mržnje i insinuacija

Beograd -- Povodom izjave Borislava Pelevića, ANEM apeluje na medije da ne dozvole da budu zloupotrebljeni za širenje govora mržnje.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija najoštrije protestuje povodom objavljivanja u medijima izjava kojima se podstiče diskriminacija, mržnja i nasilje protiv lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja naciji ili etničkoj grupi.

Iako je sam serijal već više puta prikazivan na televiziji, Pelević je odlučio da tuži tek >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kada je Švarm za serijal dobio prestižnu novinarsku nagradu Jug Grizelj. Pri tome je na konferenciji za štampu optužio televiziju B92 da je ”plaćena da bi vodila antisrpsku politiku”, učesnike u serijalu sa čijim se izjavama ne slaže nazvao ”potplaćenim, pijanim ili drogiranim”, iznosio insinuacije na račun nacionalne pripadnosti autora serijala i odgovornog urednika televizije B92, te sve začinio tezom kako bi srpski novinari, da koji slučajem takav film snime u Hrvatskoj i o hrvatskoj specijalnoj policiji, bili obešeni u centru Zagreba.

Ne sporeći pravo bilo koga, pa ni Borislava Pelevića da, ako smatra da su njegova prava povređena, traži zaštitu istih od nadležnog suda, ANEM apeluje na medije da ne dozvole da budu iskorišćeni za širenje mržnje. ANEM ukazuje da Pelevićevo pravljenje spiskova nepodobnih novinara, s pozivanjem na njihovu navodnu nacionalnu pripadnost, po mnogo čemu podeća na ono što je Vojislav Šešelj radio početkom devedesetih i smatra apsolutno neprihvatljivim da se Srbija 2007. godine vraća takvim najnižim mehanizmima diskreditacije.

ANEM ukazuje na zabranu govora mržnje ustanovljenu Zakonom o javnom informisanju i apeluje na novinare i medije da se uzdrže od objavljivanja takvih izjava, ali i da se solidarišu sa Filipom Švarmom, Vremenom i televizijom B92 koji su se sada našli na udaru napada zbog televizijskog serijala koji predstavlja jedan od najsvetlijih primera istraživačkog novinarstva u Srbiji, kao i sa svima koji su izloženi pritiscima zbog bavljenja svojim novinarskim poslom. Predsednik Stranke srpskog jedinstva i nekadašnji zamenik komandanta Srpske dobrovoljačke garde, Borislav Pelević, na konferenciji za štampu održanoj 5. februara u Beogradu, najavio je podnošenje tužbe protiv Filipa Švarma, autora dokumentarnog serijala Jedinica i producenata serijala - nedeljnika Vreme i televizije B92 zbog toga što serijal, kako je rekao, ”predstavlja falsifikat koji je namerno antisrpski napravljen”.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.