Izvor: B92, 22.Feb.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestom do struje

Prilužje -- Srbima u selu Prilužje kod Obilića popodne je uključena struja, nakon današnjeg protestnog marša do termoelektrane "Kosovo B" kod Obilića

Nakon protesta je uključena struja, a u dogovoru sa kosovskim institucijama, predstavnici tih sela su rekli da će u narednih nedelju dana pripremiti predloge za dogovor sa Kosovskom elektroenergetskom korporacijom, u kojoj insistiraju na plaćanju računa za utrošenu struju.

Struja je žiteljima Prilužja i Plemetine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << isključena 20. februara. U Prilužju je bez struje bilo preko 600 domaćinstava sa više od 3.500 stanovnika, dok u Plemetini ima oko 200 srpskih porodica.

Protest je u pratnji kosovske policije završen mirno, a njegovi organizatori su istakli da se isključenjem struje po zimskom vremenu I veoma niskim tempeturama, Srbima u ova dva sela uskraćuju osnovni uslovi za život I ugrožava perspektiva na opstanak.

Predstavnici dva sela su naveli da zvaničnici Kosovske elektroprivrede ne žele ni o čemu da razgovaraju sem o potpisivanju ugovora o plaćanju struje, niti da saslušaju predloge žitelja.

Predsednik Opštine Vučitrn smeštene u Prilužju Zoran Rakić je rekao da bi struja trebalo da se plaća, ali da 7. 000 radnika srpske nacionalnosti, koji su radili u EPS-u do 1999. godine, prethodno bude vraćeno na svoja radna mesta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.