Izvor: Politika, 11.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestno pismo Srba iz Bujanovca

Nakon poslednjih lokalnih izbora, opštinska uprava postaje monoetnička, a Srbi se smenjuju sa svih funkcija u javnim preduzećima, tvrdi se u pismu domaćim i međunarodnim zvaničnicima Bujanovac – Odbor za ljudska prava u Bujanovcu i Crkvena opština zatražili su od srpskih zvaničnika i međunarodne zajednice da reaguju na smenjivanja Srba sa funkcija u toj opštini na jugu Srbije, gde su Albanci većina stanovništva.

U protestnom pismu dve institucije, upućenom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najvišim zvaničnicima Srbije, navodi se da opštinska uprava postaje monoetnička.

U pismu koje su potpisali predstavnik Odbora za ljudska prava Svetislav Veličković i predstavnik Crkvene opštine Bujanovac Bogoljub Milosavljević podseća se da su "pre nepunih šest godina opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa bile poprište velikih sukoba, ali je aktivnostima državnih organa i međunarodne zajednice sukob zaustavljen, a na ovim prostorima je započeta izgradnja multietničkog života po evropskim standardima". Ovo što se dešava u Bujanovcu posle lokalnih izbora, stoji dalje u saopštenju, uznemirilo je srpsko stanovništvo, naročito kada su, posle konstituisanja opštinske skupštine, svi organi i tela opštine postali jednonacionalni. U opštinskom veću nema Srba, nijedan predsednik upravnog odbora u javnoj ustanovi ili preduzeću nije Srbin, a u toku je i smena svih Srba, rukovodilaca u javnim preduzećima i ustanovama, kao i na rukovodećim mestima u opštinskim organima. Smenjen je direktor Doma zdravlja, Apoteke, sekretar Opštinskog veća... ističe se u pismu.

"Zahtevamo od međunarodne zajednice, državnih organa Republike Srbije i drugih relevantnih činilaca da što hitnije pristupe rešavanju nastalih problema jer Srbi nemaju više nameru da budu u izbegličkim kolonama i građani drugog reda u svojoj sopstvenoj otadžbini", kaže se na kraju. Protestno pismo je upućeno predsedniku Srbije Borisu Tadiću, premijeru Vojislavu Koštunici, predsedniku Skupštine Srbije Predragu Markoviću, kancelariji UN za ljudska prava u Beogradu, Švedskom helsinškom odboru za ljudska prava i ambasadama SAD i Rusije.

Ž. M.

[objavljeno: 11.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.