Izvor: B92, 22.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti zbog vojvođanskih obeležja

Zrenjanin -- Oko 100 ljudi ponovo protestovalo ispred zgrade zrenjaninske Skupštine zbog odluke da se uklone pokrajinska znamenja.

Privremeni organ koji je imenovala Vlada Srbije, a koji koordinira DSS, iz službenih prostorija i sa zgrade skupštine skinuo je obeležja Vojvodine, uz obrazloženje da isticanje tih znamenja nije regulisano zakonima i propisima Republike Srbije i pokrajine Vojvodine. Inače, i u novom ustavu piše da Vojvodina ima svoja obeležja.

Potpredsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Izvršnog Veća Vojvodine Dušan Jakovljev i predstavnici grupe koja je protestovala ušli su u zgradu i zatražili prijem kod predsednika Privremenog organa Borislava Gađanskog.

Kada je Građanski ugledao njih i vojvođansku zastavu, koju su uneli u salu za prijem, pitao je "kakva je to lakrdija", okrenuo se i otišao. Do susreta sa Gađanskim došlo je nakon što je skupštinsko obezbeđenje iznelo zastavu iz zgrade.

Jakovljev je rekao Gađanskom da je doneta odluka u suprotnosti sa Ustavom Srbije, ali je on odbacio sve optužbe i ponovio ranije izrečene stavove da Privremeni organ zrenjaninske opštine sve odluke donosi u skladu sa važećim zakonima.

Predstavnici grupe nezadovoljnih političkih aktivista i građana predali su zahteve za vraćanje obeležja Autonomne Pokrajine Vojvodine u skupštinsku zgradu, uz upozorenje da će u slučaju da zahtevi ne budu uvaženi, "biti preduzete adekvatne mere u skladu sa zakonima Srbije".

Odluci Privremenog organa u Zrenjaninu usprotivila se i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.