Izvor: B92, 31.Avg.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti na Svetski dan izbeglih

Beograd, Sarajevo, Priština -- Novi šef UNMIK sastao se s tročlanom delegacijom Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih na Kosovu.

Soren Jesen Petersen je u ponedeljak u Beogradu toj delegaciji preneo da će prioritet u njegovom radu biti povratak raseljenih Srba. Međutim, na Svetski dan izbeglih i raseljenih članovi porodica nestalih i kidnapovanih na Kosovu rekli su da su svi predstavnici međunarodne zajednice obećavali da će rešiti problem otetih i nestalih, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da u vezi s tim ništa nije učinjeno. Ipak, nadaju se tome kada je reč o novom šefu UNMIK.

Problem nestalih je obeležio i prostor Balkana tokom ratova u poslednjoj deceniji prošlog veka, a za većinom tih ljudi još se traga. Istovremeno sa Srbima u Beogradu, proteste su održali Bošnjaci u Sarajevu i Albanci u Prištini.

Prema dostupnim informacijama, procenjuje se da je na teritoriji SFRJ nestalo ukupno oko 40.000 ljudi, najviše u Bosni i Hercegovini, dok se sada traga za oko 25.000. Na Kosovu i Metohiji traga se za oko 3.000 Albanaca i oko 1.300 Srba.

Nebojša Čović, šef Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, gostujući na TV B92, rekao je da najveću odgovornost za nedostatak pomaka na Kosovu snosi međunarodna zajednica, pre svih KFOR i UNMIK. "Mi moramo znati kakva je sudbina tih ljudi. Kada je reč o nama u Beogradu, mi smo sve uradili, i albanski zatvorenici i otkopavanje grobnica, sve je završeno. Moram da kažem da ima i neaktivnosti u našim institucijama. Kada je reč o stavu Kontakt-grupe o planu za decentralizaciju, to je pričam ti priču', znači obećaćemo', možda ćemo', mi smo opredeljeni' i tako dalje. Od toga srpska nacionalna zajednica na prostoru Kosova i Metohije nema ništa", rekao je Čović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.