Izvor: Blic, 23.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti kreću na Vidovdan

Protesti kreću na Vidovdan

Lider 'Nove Srbije' Velimir Ilić najavio je za 'Blic' da će ovih dana započeti razgovore s Vojislavom Koštunicom i Nebojšom Čovićem o strategiji kako da se izdejstvuju vanredni parlamentarni izbori. Ilić je kazao da bi u te razgovore mogli da budu uključene i druge demokratske snage koje podržavaju zahteve za raspisivanje izbora, navodeći NDS Slobodana Vuksanović i G17 plus.

- Moramo naći modus borbe da se raspišu izbori, da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vidimo ko je sve za konkretnu akciju. NS smatra da treba krenuti s nekim vidovima protesta. Možda bi bilo dobro da s tim protestima krenemo na Vidovdan ili uoči Vidovdana. Smatram da je došlo krajnje vreme za građansku neposlušnost, da se vlast jednostavno natera na izbore. Videćemo kakve su koncepcije Koštunice i ostalih, šta oni predlažu. Jedino nešto ozbiljno možemo da uradimo ako građani podrže jednu takvu aktivnost, da postane opštenarodni otpor. Bez njihove podrške ne možemo ništa uraditi. Već imamo 'Radnički otpor', seljački otpor, a i Narodni pokret 'Otpor' se uključuje u priču.

Šta su vaši glavni aduti u zahtevima za raspisivanje izbora?

- U Srbiji je izuzetno velika politička i socijalna kriza. Stranke pod firmom DOS koje su u vlasti više nisu DOS. Narod je već to počeo da zove 'pink koalicija'. Izgubilo se poverenje u vladajuću koaliciju. Tolika posvađanost, netrpeljivost, mržnja. Razbijena je koncepcija Vlade. Vlada nema strategiju, nema ciljeve. Ne znamo šta ko resorno radi u Vladi, ko je za šta odgovoran, svi su zaboravili svoje obaveze. Ministri, koji su uglavnom stranački lideri, vode spoljnu politiku, svi putuju negde, svi pregovaraju sa NATO, svi bi da razgovaraju s Karlom del Ponte. Jedan opšti bućkuriš. Pojedini potpredsednici Vlade nisu se čuli više od dve godine. Recite mi, šta je Jožef Kasa uradio u Vladi? Šta je to Žarko Korać uradio? Svi rade sve i svašta, a u stvari ne rade ništa. To je vlada kompromisa, međusobnih dilova, ustupaka. Ne može da uradi ništa, ne može da bude operativna, ne sme čak da smeni ni jednog ministra kakav je Dragan Veselinov... Sve je stalo. Broj nezaposlenih približio se broju onih koje nešto rade. Privreda je stala. Sve su prodali... Nema ekonomskih reformi bez političkih reformi. Zato su izbori neophodni da stanje totalne apatije, mrtvila, haosa i netrpeljivosti prestane.

Kada bi ti izbori trebalo da se održe?

- Što pre, to bolje. Logično bi bilo da ti izbori budu posle ustava, ali s obzirom na tp da će ustav biti nekvalitetan, partijski i da neće ništa promeniti, onda izbori mogu i pre novog ustava. Srbija će posle promene ove vlasti morati da napravi ozbiljan, moderan, dugotrajan ustav, koji će biti donet dvotrećinskom većinom u parlamentu, a ne podrškom kupljenih poslanika.

Jeste li zadovoljni rezultatima akcije 'Sablja'?

- 'Sablja' je partijska akcija. Propuštena je istorijska prilika da se Srbija obračuna s kriminalom. Potvrda da je borba protiv organizovanog kriminala postala partijska jeste što se čitava akcija zakočila kad se stiglo do 'MK komerca'. Nema niko snagu da povede istragu o tome ko je to sve učestvovao u tzv. šećernoj aferi, da ne pominjem asfaltnu, duvansku, naftnu. Štite se partijski ljudi. 'Šećerna afera' je katastrofa za Srbiju koja je imala status povlašćene nacije. Sve je to uništeno da bi se jedan čovek obogatio. Ali, ne može se reći da je to sam radio Miodrag Kostić, nego DS. Lično sam bio s pokojnim Đinđićem i Zoranom Živkovićem gost u Kostićevom predstavništvu u Budimpešti. Svi su ga predstavljali kao direktora DS, a sad ga se svi odriču... 'Sablja' je iskorišćena za veliki obračun s političkim neistomišljenicima, što sam ja najbolje osetio na svojoj koži. Na kraju će sve svesti na: 'Tresla se gora, rodio se miš'.

Šta očekujete od državne komisije koja treba da ispita ko je sve odgovoran za bezbednost premijera Đinđića?

- Od te komisije ne očekujem ništa. Prvi Žarko Korać nema veze s tim, niti se bilo šta u to razume. Ta komisija je stvorena da na osnovu policijskih izveštaja napravi neki izveštaj i stavi svoj potpis. Najveću odgovornost za ubistvo Đinđića snosi ministar policije. Ako policija ne može da sačuva premijera, kako će onda sačuvati obične građane. Ubistvo premijera na stepenicama Vlade je etiketa koju će Srbija dugo nositi. Jedan greh za sve nas. Zbog toga što je dozvolio da premijer bude ubijen u dvorištu Vlade, Mihajlović ne samo da treba da podnese ostavku, nego treba i krivično da odgovara. Ali, kad-tad, posle izbora će se formirati prava državna komisija koja će ispitati ko je sve bio odgovoran za bezbednost i ubistvo Đinđića. Dok se to ne ispita, ne možemo dalje. Predavao sam u Vašingtonu

Nedavno ste upisali postdiplomske studije.

- Odavno sam uradio neke projekte, dobio zvanje profesora po pozivu, i na nagovor nekih akademika upisao postdiplomske studije. Održao sam niz predavanja u Vašingtonu, Rimu, širom sveta. Ne vidim razlog zašto je to bila jedna od udarnih vesti u medijima, jer to je moje pravo.

Učite li?

- Učim.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.