Izvor: B92, 14.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protesti i marševi zbog struje

Batuse -- Stotinak meštana sela Batuse koji već tri meseca nemaju struje, okupilo se oko trafo-stanice u znak protesta.

Oni protestuju zato što je Kosovska elektroenergetska korporacija uključila struju susednom albanskom selu i odnela visokonaponske osigurače kako oni ne bi mogli sami sebi da uključe struju, izveštava novinar Glasa juga Budimir Ničić.

Oko 14 časova došlo je do incidenta kada su radnici KEK-a uz prisustvo pedesetak međunarodnih i kosovskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policajaca, pokušali da zavare vrata trafo-stanice. Revoltirani meštani koji su puna tri meseca bez struje, sprečili su da se vrata trafoa zavare, nakon čega je reagovala policija. Prema rečima predstavnika sela, Pere Savića, policija je grubo reagovala, i nekoliko osoba, uglavnom žena i dece lakše je povređeno.

Ljiljana Simonović iz ovog sela svedoči da su policajci grubo nasrnuli na nju i njeog sina koji se vraćao iz škole. Pored stotinak meštana u Batusu se nalazi i oko sedamdeset policajaca, koji su opremljeni štitovima i šlemovima, napravili kordon oko trafo-stanice, čekajući da se meštani raziđu, kako bi radnici KEK-a zavarili vrata stanice.

Član seoskog odbora, Goran Delić, kaže da je pre nedelju dana sa predstavnicima opštine Kosovo Polje i KEK-a postignut sporazum da se Batusu ovih dana uključi struja. Meštani Batusa kažu da su i pored svih pritisaka odlučni da se ne iseljavaju, razočarani su zato što je pomoć države Srbije u rešavanju ovog problema izostala. Portparol Kosovske policijske službe, Refki Morina kazao je da nema zvaničnu informaciju o učešću KPS-a u jutrošnjim dešavanjima u Batusu.

Protesta je bilo i u Prilužju kod Obilića koje je bez struje duže od dva meseca. Oko 1.000 Srba marširalo je od Prilužja, sela u opštini Vučitrn, do teremolektrane "Kosovo B", zahtevajući od rukovodstva Kosovske energetske kompanije i UNMIK-a da im se posle gotovo dva meseca uključi struja. "Dajte nam struju i posao da živimo kao sav noramlan svet" moto je današnjeg okupljanja Srba u Prilužju u kome struje nema već 58 dana.

Na putu do "Kosova B" Srbima iz Prilužja pridružilo se oko 100 Srba iz sela Plemetina kod Prištine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.