Izvor: B92, 11.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog napada SRS na novinara

Novi Sad -- Nezavisno društvo novinara Vojvodine protestovalo zbog napada SRS-a na književnika i novinar Srđan V. Tešin.

Povod za saopštenje SRS-a u kojem je napadnut Tešin bio je intervju koji je novinar dao splitskom "Feral tribjunu", nakon izlaska iz štampe njegovog romana "Kuvarove kletve i druge gadosti".

Posle tog intervjua, u kojem je kritikovao i aktuelnu lokalnu vlast u Kikindi, opštinski odbor SRS saopštio je da je "Tešin mimo propisa bio zaposlen >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Domu omladine i da je zbog utvrđenih nezakonitosti otpušten".

SRS je navela da Tešinov nastup "u stranoj štampi predstavlja političku kampanju protiv grada u kojem živi", ocenjujući da je "nesumnjivo da je Tešin pobudio sumnju u vlastiti književni talenat i sasvim izvesno krenuo kroz mrak politike o kojoj tako malo zna".

NDNV ocenjuje da se tim saopštenjem nastavlja "surova kampanja" lokalnih moćnika u Kikindi protiv ličnosti iz tog grada, koje "imaju hrabrosti i dostojanstva da kritikuju politiku koja je unazadila ovu zemlju i koja se proslavila bezočnim kršenjem najelementarnijih ljudskih prava".

"Umesto da se ponosi činjenicom da jedan od najznačajnijih pisaca mlađe generacije živi u njihovom gradu, kikindsko opštinsko rukovodstvo želi da ga na sve moguće načine protera iz svoje sredine", navodi NDNV.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.