Izvor: B92, 16.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest zbog ignorisanja Bošnjaka

Novi Pazar, Beograd -- Mešihat Islamske zajednice i pet bošnjačkih partija osuđuju marginalizovanje Bošnjaka u procesu donošenja novog ustava Srbije.

Oni su potpisali u Novom Pazaru deklaraciju kojom osuđuju ignorisanje zahteva Bošnjaka i od predsednika i premijera Srbije, Borisa Tadića i Vojislava Koštunice, zatraženo i da počnu dijalog o rešavanju statusa Sandžaka i Bošnjaka koji žive u Srbiji. Deklaraciju su potpisale sve bošnjačke stranke, osim Liste za Sandžak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sulejmana Ugljanina.

"Neprihvatljivo je da je u prvom članu ustava Srbija definisana kao država srpskog naroda, a najviši pravni akt ne uvažava principe evropskog regionalizma", navodi se u deklaraciji.

Kako je navedeno u tom dokumentu, neprihvatljivo je da ustav, definišući državne simbole i himnu, nije uvažio činjenicu da je Srbija višenacionalna država i multikulturna država.

Deklaraciju su, pored sandžačkog muftije, potpisali predsednici Sandžačke demokratske partije Rasim Ljajić, Stranke za Sandžak Fevzija Murić, Narodnog pokreta Sandžaka Džemail Suljević, Sandžačke alternative Tarik Imamović i Sandžačke demokratske unije Zehnija Bulić.

Sandžački muftija Muamer Zukorlić izjavio je novinarima da "nedostaje" potpis koalicije Lista za Sandžak Sulejmana Ugljanina kako bi bio postignut "potpuni konsenzus".

Deo predstavnika Roma za učestvovanje

Nacionalni savet romske nacionalne manjine pozvao je sve građane romske nacionalnosti da izađu na referendum o novom ustavu, saopštio je taj savet.

U saopštenju, koji je potpisao portparol Saveta Vujadin Marinković, navodi se da je Izvršni odbor Nacionalnog saveta Roma Srbije na vanrednoj sednici odlučio da podrži referendum.

Ranije je drugi predstavnik Roma, Dragoljub Acković, kritikovao način usvajanja predloga ustava i odredbe o manjinama u njemu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.