Izvor: B92, 15.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Preševu

Preševo -- U Preševu održan protest Albanaca sa juga Srbije sa zahtevom za pripajanje juga Srbije Kosovu.

Bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca zatražili su na protestu u centru Preševa poštovanje rezultata referenduma iz 1992, na kom je većina Albanaca sa juga Srbije tražila pripajanje Kosovu.

Na skupu koji je počeo uz intoniranje himne Albanije traženo je povlačenje vojske i žandarmerije sa juga Srbije. Skupu su prisustvovali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa i nekadašnji komandant OVPMB Jonuz Musliju, sada zamenik predsednika opštine Bujanovac. Predstavnici stranke Rize Halimija, jedinog albanskog poslanika u Skupštini Srbije, nisu učestvovali na ovom protestu.

Sa skupa je traženo i da počnu pregovori sa Srbijom o pripajanju Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu. Ljuljzim Ibiši, predsednik Udruženja boraca veterana OVPBM, da postoji obaveza za sprovođenje odluka starih 15 godina i da, kako je rekao, istočno Kosovo, treba da bude pripojeno Kosovu.

"Cilj mora biti ostvaren svim raspoloživim sredstvima. Znate da je raspad SFRJ počeo političkim sredstvima, a znate kakvim je sredstvima završio", rekao je on.

Skup je protekao bez incidenata.

Krstić: Osuditi zahteve Albanaca sa juga Srbije

Srbija i međunarodna zajednica treba da osude zahtev albanskih partija za pripajanje juga Srbije Kosovu, ocenio je nekadašnji zamenik šefa Koordinacionog tela za jug Srbije, penzionisani general Ninoslav Krstić.

Krstić je rekao da zahtevi ekstremnih albanskih partija na jugu Srbije nisu novi, ni neočekivani jer se postavljaju kao podrška Prištini u sticanju nezavisnosti Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.