Izvor: B92, 25.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest osoba s telesnim invaliditetom

Beograd -- Vlada Srbije nije prihvatila zahteve članova Udruženja invalida i paraplegičara Srbije.

Oni su u ponedeljak protestvovali u Beogradu zahtevajući povećanje invalidnina i nadoknada za tuđu negu. Nije prihvaćen ni njihov zahtev da se dozvoli uvoz polovnih posebnih automobila bez carine i poreza, za potrebe invalida.

Okupljni su zbog ovakve odluke dva sata držali pod blokadom Ulicu Kneza Miloša. Ministar za rad i zapošljavanje Slobodan Lalović, rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da će Vlada izaći u susret zahtevima osoba sa posebnim potrebama, u meri u kojoj bude mogla. "Nema tu nikakvog spora. Jednostavno, radi se o nekom potrebnom periodu da se realizuju njihovi zahtevi. Mi smo se prošli put dogovorili šta treba da se radi kroz radne grupe. Kroz izmenu carinskih zakona se mora ići zbog onih kola, ne može preko uredbi. Dakle, potrebno je nekoliko meseci, a i u vezi drugih stvari formirali smo radne grupe", rekao je Lalović.

On je dodao da će zahtevi vezani za poboljšanje materijalnog položaja invalida, koji se odnose na tuđu negu i pomoć, invalidnine i ortopedski dodatak biti realizovani u skladu sa mogućnostima nakon izrade predloga budžeta za 2005. godinu.On je naglasio da će taj predlog biti gotov do 1. novembra i da će se posle definisanja budžeta za rešavanje problema osoba sa invaliditetom, predstavnici resornih ministarstava dogovoriti sa udruženjima kako će sredstva biti podeljena.

Okupljeni navode da im je još 15. septembra, posle protesta koji je tada održan, obećano da će njihovi zahtevi biti ispunjeni, ali da, osim što su obavešteni o tome da su formirane radne grupe za rešavanje njihovih problema, ništa nije urađeno.

Učesnici protesta nosili su natpise "Tražimo školovanje i zapošljavanje", "Tražimo pristup ustanovama bez barijera", "Hoćemo pravo na život i dostojanstvo" i "Stop diskriminaciji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.