Protest medijskih udruženja

Izvor: B92, 27.Okt.2009, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest medijskih udruženja

Beograd -- Medijska i novinarska udruženja, među kojima su ANEM i NUNS, oštro protestuju zbog toga što juče u Skupštini Srbije nije izabran član Saveta RRA.

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Asocijacija profesionalnih emitera Srbije (APRES), najoštrije protestuju povodom toga što Skupština nije izabrala člana Saveta Republičke radio-difuzne agencije kandidovanog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od medijskih i novinarskih udruženja.

Na jučerašnjem glasanju u Skupštini Srbije nijedan od dva kandidata sa liste koje su predložila medijska i novinarska udruženja, Gordana Suša i Milan Bečejić, nije dobio dovoljnu većinu za izbor u Savet RRA.

"Činjenica da nijedan od dva kandidata sa liste koju su predložila medijska i novinarska udruženja nije dobio dovoljnu većinu za izbor u Savet svedoči o razmeri nepoverenja vlasti u medijski sektor i medijska i novinarska udruženja, te o nespremnosti da se volja ovih udruženja poštuje makar u tolikoj meri da kandidat sa njihove liste uopšte postane jedan od devet članova Saveta”, saopštio je ANEM.

"Nakon nedavnog usvajanja Zakona o izmenama i dopunama Zakona o radio-difuziji i Zakona o javnom informisanju koje su medijska udruženja oštro kritikovala, ovakvo nepoštovanje volje predstavnika medijskog sektora preti da dodatno produbi jaz između vlasti i medija”, navodi ANEM.

Nezadovoljstvo grupe NVO

Grupa nevladinih organizacija zatražila je danas da skupštinski Odbor za kulturu i informsianje poništi odluku kojom su parlamentu predloženi Milovan Vitezović i Goran Peković kao kandidati za člana Saveta Republičke radiodifuzne agencije.

U saopštenju koje je potpisalo tridesetak NVO, među kojima su Inicijativa mladih za ljudska prava, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava i Fond za humanitarno pravo, navodi se da Vitezović, zbog svog delovanja tokom 90-tih godina ne odražava vrednosti civilnog sektora.

Njegova kandidatura je predstavljena kao "cinicno poigravanje s demokratskim procedurama i rešenjima iz Zakona o radiodifuziji" i "poruka civilnom sektoru da vlast odustaje od saradnje i zajedničkih napora na regulisanju medijskog prostora u Srbiji".

Drugom kandidatu je zamereno što je "potpuno nepoznat u civilnom sektoru".

Skupštinski odbor je 19. oktobra od šest kandidata za Savet RRA koje su predložile nevladine organizacija skupštini na izjašnjavanje uputio dva - pesnika Milovana Vitezovića i profesora Fakulteta dramskih umetnosti Gorana Pekovića.

Parlament treba da izabere jednog od kandidata na sednici koja je počela 26. oktobra. Izbor člaan Saveta RRA je 57. tačka dnevnog reda.

Pekovića je, inače, predložilo Međunarodno udruženje propagandista, a Vitezovića Kulturno-prosvetna zajednica Beograda.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Skupština nije izabrala člana Saveta RRA

Izvor: Blic, 26.Okt.2009, 21:50

Nijedan od dva predložena kandidata koje su za Savet Radiodifuzne agencije predložila novinarska udruženja nije juče u Skupštini Srbije dobio potrebnu većinu. Iako su posledice ozbiljne jer je blokirano nezavisno regulatorno telo, razlozi su banalni - predstavnici vladajućih stranaka su menjali...

Nastavak na Blic...

Odložen izbor članova RRA

Izvor: Blic, 27.Okt.2009

Nijedan od dva predložena kandidata koje su za Savet Radiodifuzne agencije predložila novinarska udruženja nije juče u Skupštini Srbije dobio potrebnu većinu. Iako su posledice ozbiljne jer je blokirano nezavisno regulatorno telo, razlozi su banalni - predstavnici vladajućih stranaka su menjali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.