Izvor: B92, 13.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest kosovskih Srba

Beograd -- U Beogradu je oko hiljadu kosovskih Srba protestovalo protiv poziva na izlazak na izbore.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milan Ivanović pozvao je danas Srbe sa Kosova na bojkot predstojećih kosovskih izbora, ocenjujući da ti izbori vode ka nezavisnosti pokrajine. Ivanović je na mitingu na beogradskom Trgu Republike pred oko 1.000 okupljenih građana rekao da bi izlazak Srba stvorio privid multietničnosti izbora.

Predsednik SNV-a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << severnog Kosova je rekao da će Savet bezbednosti UN tri meseca posle izbora ocenjivati da li su primenjeni standardi na Kosovu, a pošto su multietnički izbori najvažniji standard SB UN će odlučiti da je došlo vreme za određivanje konačnog statusa Kosova, odnosno nezavisnosti pokrajine. Ivanović je osudio poziv predsednika Srbije Borisa Tadića kosovskim Srbima da učestvuju na izborima, rekavši da je Tadić takvu odluku doneo "konsultujući se samo sa međunarodnim zvaničnicima".

Ivanović se zauzeo za osnivanje srpske autonomije na Kosovu, kako bi Srbi "dobili bar osnovna ljudska prava", i dodao da su protiv izlaska na izbore skupština, vlada i crkva, dok su za učešće Srba na izborima samo Tadić i ministar spoljnih poslova Srbije i Crne Gore Vuk Drašković.

Prethodno, protestanti su bili ispred zgrada skupštine Srbije i predsednika Srbije. Za vreme protesta u Ulici kralja Milana saobraćaj je bio zaustavljen, a zgrade parlamenta i predsednika Srbije obezbeđivali su višestruki kordoni policajaca u opremi za razbijanje demonstracija. Incidenata nije bilo.

Član Predsedništva Skupštine Kosova Oliver Ivanović optužio je organizatore današnjeg protesta u Beogradu da su - po ugledu na čuveni kontramiting u decembru 1996. godine - silom naterali ljude da krenu u Beograd, a čitav projekat finansirali iz budžeta. "Pravljen je spisak, vođena je evidencija ko ulazi, zaposleni su iz treće smene ušli u autobuse jer nije bilo druge, morali su ići za Beograd", tvrdi Ivanović: "Tipično, kao SPS u svoje vreme. Ne čudi me, jer akciju vode oni koji su vodili kontramiting, dakle oni koji su se ispraksirali na kontramitinzima i na taj način navukli gnev čitavog srpskog stanovništva u Beogradu i demokratskog Beograda, ovoga puta dovode nas u opasnu situaciju da se na Srbe sa KiM, na naše probleme gleda kao na ljude koji su podržavali i još uvek podržavaju opciju koja je završila u Hagu."

Ivanović je naveo i da su autobuse, kojima su Srbi sa severa Kosova krenuli u Beograd, platili Bolnica u Mitrovici, Rektorat, opštine Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, "Trepča" i Dom zdravlja u Gračanici.

Zanimljivo je da se stav građana srpske nacionalnosti na Kosovu razlikuje na osnovu toga u kom delu Pokrajine žive. Za razliku od severnog dela Kosova, gde je većina protiv izlaska na izbore, meštani u ostalim područjima misle da na izborima treba učestvovati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.