Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest đaka izbačenih iz medrese

Novi Pazar -- Šestorica učenika optužili su Muamera Zukorlića da je odgovoran za njihovo udaljavanje sa nastave u novopazarskoj medresi.

Na protestu u centru Novog Pazara, koji je organizovala Asocijacija nevladinih organizacija Sandžaka i udruženje "Podrška učenicima medrese", učenik Enser Jusufović, u ime đaka, poručio je da su oni iz medrese isterani jer su njihovi roditelji potpisali smenu glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji Muamera Zukorlića.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Šestorica učenika, među kojima je i sin novoizabranog reis-ul-uleme Islamske zajednice Srbije Adema Zilkića, nosili su transparente "I mi imamo pravo na obrazovanje" i "Šta je naša krivica".

Zatraživši podršku okupljenih građana, sa skupa je upućen zahtev da se isterani učenici vrate u novopazarsku medresu.

Studentkinja državnog univerziteta u Novom Pazaru Edina Totić poručila je da izbacivanje učenika iz medrese nema opravdanja. "Jedina njihova krivica je to što njihovi roditelji nisu članovi Islamske zajednice u Srbiji kojom rukovodi jedan čovek (Zurkolić)", rekla je ona.

Ona je kazala i da mladi šalju poruku da neće trpeti nepravde i da će se zalagati za poštovanje osnovnih prava deteta, među kojima je i pravo na obrazovanje. "Iako je Ministarstvo vera zatražilo da se ovi učenici vrate u medresu, to ni posle 20 dana nije učinjeno", rekla je Edina Totić.

Šestorica učenika medrese udaljeni su sa nastave početkom novembra zbog, kako je tada saopšteno, nemogućnosti rukovodstva škole da im garantuje bezbednost.

Grupa imama islamske zajednice je početkom oktobra iskazala nepoverenje Zukorliću, priklonivši se Rijasetu Islamske zajednice Srbije i reisu Zilkiću, ali neposredno posle toga, Sabor Islamske zajednice u Srbiji, kojim rukovodi Zukorlić, te odluke je proglasio nelegalnim, a skup nelegitimnim.

Za održavanje današnjeg skupa Zukorlić je juče optužio predsednika novopazarske opštine Sulejmana Ugljanina i zatražio od ministra prosvete Zorana Lončara da onemogući "zloupotrebu dece u političke svrhe".

Šećović: Probleme rešiti razgovorima

Član Mešihata Islamske zajednice Sandžaka Sabit Šećović ocenio je da situacija u Sandžaku nije mirna, ali da kod vernika postoji velika želja da se problemi prevaziđu.

"Mi smo spremni na razgovore jer su razgovori najbolji put za prevazilaženje ovakvog stanja i najbolje bi bilo da budu direktni", rekao je Šećović na konferenciji za novinare.

On je poručio vernicima da se drže argumenata, da ne dozvole da budu izmanipulisani i uvučeni u sukob.

Prema njegovim rečima, najodgovorniji za probleme koji su se desili unutar islamske zajednice je Muamer efendija Zukorlić, koji je "imao najviše nadležnosti", ali je pokušavao da prikrije probleme i da "nametne jednoumlje".

Navodeći probleme, Sećović je kazao da rukovodstvo IZ nije vodilo računa da se zajednica ravnomerno razvija.

On je zatim naveo "degradaciju imama", verskih službenika, jer neki od njih, kako je kazao, nemaju ni penzijsko ni zdravstveno osiguranje a rade već 20 godina.

Šećović je rekao da je Zukorlić oko sebe okupljao poltrone, a ne ljude koji će doprinositi IZ, i da je rukovodstvo bilo blisko određenim političkim krugovima, što je revoltiralo vernike, kao i da vernici nikada nisu bili upoznati sa finansijskim poslovanjem IZ u Sandžaku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.