Izvor: B92, 24.Apr.2009, 20:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba u naselju Brđani

Kosovska Mitrovica -- Više od 200 Srba okupilo se danas u naselju Brđani u severnom delu Kosvoske Mirtrovice u nameri da onemoguće Albance da u tom delu grada obnove svoje kuće.

Predstavnici Brđana razgovarali su popodne s regionalnim admistratorom UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Džoom Kazlosom. Pošto nisu postigli dogovor o obustavi radova na obnovi albanskih kuća u tom naselju Kosovske Mitrovice kojim ide linija razdvajanja između severnog i južnog dela grada, Srbi su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zatražili da razgovaraju s predstavnicima Kfora i UNMIK-a.

"Ne smeta nam da Albanci grade kuće iza žute linije prema Suvom Dolu, ali nećemo dozvoliti da počnu obnovu u zoni razdvajanja, jer ni Srbi koji tu imaju imanja nisu obnovili svoje kuće zato što poštuju dogovor iz 2000. godine", rekao je jedan od predstavnika Brđana Siniša Lazić.

On je najavio je da će se do postizanja dogovora Srbi svakodnevno okupljati u znak protesta.

Situacija u Brđanima danas je bila napeta, a na liniji razdvajanja koja u tom naselju deli severni od južnog dela grada raspoređeni su policajci KPS-a i pripadnici francuske i poljske žandarmerije.

Početkom aprila Srbi su se takođe okupili u Brđanima, jer je bilo najava da će Albanci početi da obnavljaju pet kuća u tom naselju. Predstavnici naselja su i tada razgovarali o tom problemu s međunarodnim predstavnicima, ali ništa nije dogovoreno.

Krajem oktobra prošle godine Albanci su prvi put došli u Brđane u nameri da obnove kuće porušene 1999. godine. Tada je došlo do prvog sukoba tokom koga je povređeno nekoliko Srba, a tokom incidenta se čula i pucnjava iz automatskog oružja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez dogovora o obnovi albanskih kuća u Kosovskoj Mitrovici

Izvor: Blic, 24.Apr.2009

Predstavnici Brđana razgovarali su popodne sa regionalnim admistratorom UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Džoom Kazlosom. Pošto nisu postigli dogovor o obustavi radova na obnovi albanskih kuća u tom naselju Kosovske Mitrovice kojim ide linija razdvajanja između severnog i južnog dela grada, Srbi su...

Nastavak na Blic...

Bez dogovora predstavnika Brđana i UNMIK-a

Izvor: Mondo, 24.Apr.2009

Predstavnici Brđana razgovarali su u petak popodne s regionalnim admistratorom UNMIK-a u Kosovskoj Mitrovici Džoom Kazlosom.

Nastavak na Mondo...

Napeto u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 24.Apr.2009

Više od 200 Srba okupilo se danas u naselju Brdjani u sjevernom djelu Kosvoske Mitrovice u namjeri da onemoguće Albance da u tom dijelu grada obnove svoje kuće. Situacija u Brdjanima je napeta, a na liniji razdvajanja koja u tom naselju dijeli ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.