Izvor: B92, 14.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest Srba na Kosovu zbog ubistava

Priština -- Širom Kosova u četvrtak održani su protest Srba zbog napada na grupu srpske dece u Goraždevcu, u kome su ubijene dve mlade osobe, dok je četvoro ranjeno. U Gračanici je održan protest nekoliko stotina Srba sa područja centralnog Kosmeta, sa koga je upućen apel UNMIK da "otvori oči", a predstavnik Koordinacionog centra za Kosmet u Prištini Slaviša Kostić zatražio je da Srbi odmah napuste sve kosovske institucije i lokalne samouprave, raspuštanje Kosovskog zaštitnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korpusa, da nadležni organi Srbije i Crne Gore stave pod zaštitu preostale Srbe na Kosmetu i da svi putevi kroz sve srpske sredine budu zatvoreni od 18:00 do 06:00. Po završetku protesta učesnici su u crkvi Manastira Gračanica upalili sveće svim žrtvama od dolaska mirovne misije na Kosovo i Metohiju.

Više hiljada Srba okupilo se u četvrtak u centru severnog dela Kosovske Mitrovice protestujući zbog ubistva dvojice i ranjavanja još četvoro mladih Srba u Goraždevcu kod Peći. Miting pod motom "Evropo, zašto nas ubijaju?" počeo je na Trgu Šumadija minutom ćutanja u znak sećanja na 20-godišnjeg Ivana Jovovića i 12-godišnjeg Panteliju Dakića koji su juče ubijeni dok su se kupali u reci Bistrici. Zajedno sa njima povređeno je još četvoro mladih. Okupljenima se najpre obratio poverenik Ministarstva zdravlja za Kosovo Zdravko Vitošević, koji je oštro osudio "zločinački akt" i optužio lekare koji su prvi zbrinuli povređene da su ih nestručno i nesavesno lečili. Povređene, prema njegovim rečima, nije trebalo rasporediti u različite bolnice na Kosovu, posebno ne one gde nema srpskog osoblja.

Patrijarh srpski Pavle izjavio je u sredu da "nema i ne može biti većeg zločina od ubijanja nevine i bezazlene dece" i zatražio od vlasti u zemlji i međunarodne zajednice da Srbima na Kosovu obezbede makar pravo na život. U saopštenju u kojem je izrazio saučešće roditeljima i rodbini ubijenih, patrijarh je pozvao i privremene kosovske institucije i "častan albanski narod" da zaustave sve učestalije zločine koji se u pokrajini vrše "u ime tog naroda, a na njegovu štetu i moralnu sramotu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.