Protest: Antivakcinaš, Lečić i slobodni Dnevnik

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Mar.2019, 21:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest: Antivakcinaš, Lečić i "slobodni Dnevnik"

Večerašnji 14. protest "1 od 5 miliona" u Beogradu organizovan je u znaku povlačenja "paralele" sa devetomartovskim demonstracijama protiv ondašnjeg RTS-a, kao i nekadašnjih protesta kod Terazijske česme, ali je samn početak bio "aktuelizovan" pojavom kontroverznog publiciste Vladimira Dimitrijevića, poznatog po antivakcinacijskim i homofobnim stavovima i teorijama zavere.

Dimitrijević se okupljenima, među kojima su bili političari Dragan Đilas, Nikola Jovanović, Dušan >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Petrović, Rada Trajković, Siniša Kovačević, Boško Obradović i Zoran Živković, obratio kod Filozofskog fakulteta rečima da je jedini lek za aktuelno stanje pravna država kakvu je Srbija, kaže, imala od doba Dušanovog zakonika.

On se podsetio da je kao student devedesetih protestovao sa zahtevom objektivnim izveštavanjem javnog servisa.

Sledeća tačka protesta je bila Terazijska česma, gde je, kao i 1991. godine, govorio glumac Branislav Lečić, tražeći od televizija sa nacionalnom frekvencijom da se “otvore" za glas nezadovoljnih građana.

Rekao je da je i pre 28 godina sa istog mesta tražio da “tv Bastilja", kako je tada nazivan RTS, otvori svoja vrata za suprotna mišljenja.

“Sada imamo situaciju da se "Bastilja" razmnožila, ali ništa drugo ne rade nego statistički obaveštavaju da su se desili neki protesti", dodao je Lečić. .

Svaka institucija, bez obzira da li je državna ili javna, mora, kaže, da skrene pažnju na svoj narod.

Pozvao je građane da idu do “Bastilje" da je opomenu da mogu da primene i druge nenasilne metode, jer nezadovoljni imaju pravo da kažu državi da su nezadovoljni.

Potom je ranije najavljena "blokada" RTS izvedena tako što se kolona demonstranata podelila, pa je jedan deo prišao iz Takovske, a drugi iz Aberdareve.

Ispred zgrade javnog servisa improvizovan je "Dnevnik slobodne Srbije", za koji su govorili predsednik jednog od sindikata zaposlenih u MUP, Policijskog sindikata Srbije, Veljko Mijailović i radnica "Kolubare" iz Lazarevca Vesna Lakićević.

Prvi građanski protest održan je 30. novembra u Kruševcu, nekoliko dana nakon što je lider Levice Srbije Borko Stefanović napadnut pre održavanja tribine u tom gradu.

Nedelju dana kasnije, 8. decembra, šetnja je po prvi put organizovana i u Beogradu.

Organizatori protesta su s početka tražili jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, te pronalazak počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića.

Tim zahtevima su potom dodavani novi, uključujući ostavke pojedinih ministara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.