Prosvetni radnici o platnim razredima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2018, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosvetni radnici o platnim razredima

Iako najavljen kao uredba koja bi od nove godine trebalo da uvede red i ravnotežu po pitanju zarada u javnim službama, pravilnik o platnim razredima, koji je u izradi, za sada je uneo samo nemir i to među prosvetne radnike, pa se dovodi u pitanje i početak školske godine. Najveća zamerka sindikata je što se, kako kažu, Uredba pravi mimo njih i što o svojoj sudbini saznaju iz medija.

Ermidin Elezović kao profesor u Elektrotehničkoj školi "Mihajlo Pupin" radi 15 godina. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Isto toliko gaji i nadu da će jednog dana od svoje plate moći pristojno da živi. Od najave uvođenja platnih razreda, očekuje upravo to.

"Svi prosvetni radnici, pa i ja sa njima, očekujemo bolji materijalni položaj pre svega i želimo samo da se izjednačimo sa ostalim državnim službama, znate u prosveti imate 69,4 odsto visoko obrazovanih kadrova. U samom startu mi imamo manje plate u odnosu na naše kolege koji rade u drugim državnim institucijama", kaže Ermidin Elezović, ETŠ "Mihajlo Pupin".

Predstavnici sindikata sa skepsom gledaju na izradu pravilnika o platnim razredima, zbog toga što se, kako kažu, on pravi bez njihovog učešća. Poziv resornog ministarstva na pregovore očekuju, a prvi zahtev biće da se prosvetni radnici izmeste iz sada predviđene 8. platne grupe.

"Smatramo da je potrebno da nas premeste u devetu platnu grupu, da čovek koji je završio fakultet da li je lakar ili je profesor ima isti početni koeficijent, a dalje da se ti koeficijenti dele po specijalizaciji i ostalom, što imaju lekari, odnosno, noćni rad, a profesorima po zvanju i naravno u obe grupe po godinama radnog staža", kaže Zvonimir Jović, Unija sindikata prosvetnih radnika Vojvodine.

Ministar Mladen Šarčević juče je najavio da će priliku da iznesu svoje zahteve predstavnici sindikata dobiti u narednim danima, dodajući da floskula mi smo nezadovoljni svi su bolji od nas, ne stoji.

"Mora se ući u matricu. Ja nisam formirao matricu nego me je zatekla, a ona kaže da nikome plata ne može biti smanjena, može ući od postojećih nivoa pa naviše. Mi imamo nameru da preko 25 odsto ljudi odmah uvedemo u prvu pedagošku kategoriju, što znači automatski i veći platni razred", kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema ranijim najavama, Uredba o platnim razredima trebalo bi da bude usvojena do kraja septembra, a sa njenom primenom počeće se od 1. januara.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.