Izvor: B92, 28.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosper u poseti Tribunalu

Hag -- Američki specijalni izaslanik Pjer Rišar Prosper danas je boravio u nenajavljenoj poseti Haškom tribunalu.

On je najavio da će SAD uskratiti podršku Srbiji da optuženima za ratne zločine sudi u Beogradu, odnosno pred lokalnim sudovima. "Beograd ne sarađuje sa tribunalom, i tako dovodi u pitanje podršku SAD za suđenja pred domaćim sudovima", rekao je posle razgovora sa čelnicima tužilaštva i suda u Hagu specijalni američki ambasador za pitanja ratnih zločina >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Pjer Rišar Prosper.

On je podsetio da je Vašington do sada podrzavao ideju da se Beogradu omogući da organizuje suđenja optuženima za ratne zločine, ali da će sada biti prinuđen da ponovo razmotri takvu politiku, pre svega zato što u poslednjih godinu dana nije bilo saradnje Srbije sa Haškim tribunalom. Prosper ocenjuje da zvanični Beograd sada ne pokazuje želju da sarađuje s Tribunalom, i pita se da li Srbija uopšte želi da sudi optuženima pred domaćim sudovima. "Da bi bilo suđenja u zemlji, prvo mora biti saradnje sa Tribunalom, a to znači hapšenje Ratka Mladića i ostalih optuženih visokog ranga", rekao je Prosper.

Posle nenajavljenog boravka u Hagu, tokom koga je odvojeno razgovarao sa glavnim tužiocem Karlom del Ponte i predsednikom suda Teodorom Meronom, Prosper je poručio da je Beograd, kako se izrazio, morao da sarađuje juče. "Svet sada gubi strpljenje. Moraćemo da razmotrimo svoju dosadašnju politiku, i da vidimo da li ćemo biti prinuđeni da produžimo život Tribunalu kako bi se tim optuženima sudilo u Hagu", upozorio je Prosper.

Ranija strategija Saveta bezbednosti UN bila je da se rad Tribunala završi do 2008. godine. Ovaj visoki američki zvaničnik je nešto blaže stavove izneo posle prošlonedeljnih razgovora sa šefom diplomatije Srbije i Crne Gore, Vukom Draškovićem, u Njujorku, kada je rekao da, ako Beograd želi da pitanje saradnje s Hagom reši jednom zauvek, mora da izruči Ratka Mladića. "Tek onda možemo očekivati da vidimo i suđenja u Beogradu, uključujući suđenje četvorici generala", rekao je tada Prosper. Uoči dolaska u Hag, u krugovima oko suda se nagađalo da je cilj posete utvrđivanje dokle se stiglo u realizaciji strategije za okončanje rada Haškog tribunala, prenosi novinar B92, Miloš Milić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.