Izvor: B92, 15.Jan.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prosper: Poslednja trojka za Hag

Beograd -- Ambasador SAD za ratne zločine Pjer Ričard Prosper izjavio je da bi hapšenje bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića i dva optužena iz "Vukovarske trojke" omogućilo državnom sekretaru SAD Kolinu Pauelu da "pozitivno gleda na pitanje sertifikacije" za nastavak američke pomoći SRJ. "Mislim da vlada u Jugoslaviji zna šta treba da učini, da uhapsi Mladića i preostale iz 'Vukovarske trojke' kako bi pomogla da se pokrenemo do tačke kada Jugoslavija može da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sama bavi tim pitanjima i kada sud za ratne zločine više nije tema", izjavio je Prosper. On je dodao da bi njihovom hapšenju i izručenju Haškom tribunalu SAD "svakako pridale izuzetan značaj", ne samo zbog sertifikacije, već i zato što bi bio otvoren put za bavljenje pitanjima poput ulaska u Evropu i uključivanja u NATO.

Na podsećanje da je prošle godine rekao da na jesen 2002. očekuje optužnice protiv kosovskih Albanaca, Prosper je rekao da ih još očekuje. "Na tim slučajevima se radi. Sud je nezavisan organ, ne znam kakva je unutrašnja dinamika, ali koliko sam obavešten, istraga je u toku, To je nešto za šta smo zainteresovani", dodao je Prosper.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.