Izvor: B92, 19.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proroković: Podela je podmetačina

Beograd -- Dušan Proroković kaže da bi srpske snage mogle odmah da se vrate na Kosovo, za očuvanje verskog nasleđa i razminiranje terena.

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Dušan Proroković je rekao da nema ništa sporno u zahtevu da se bezbednosne strukture Srbije vrate u neke delove Kosova, jer je to u skladu sa aneksima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Prema rečima Prorokovića, "ukoliko KFOR nije u stanju da ispuni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoj mandat i svoju misiju da zaštiti nealbansko stanovništvo i spreči dalje etničko čišćenje i nasilje, onda to mogu uraditi naše bezbednosne snage".

Priče o podeli Kosova su, prema mišljenju Prorokovića, "čista podmetačina" i predstavljaju izlaznu strategiju dela albanskih političara, koji su uvideli da njihovo dosadašnje insistiranje na nekim stvarima ne daje rezultat.

On je ukazao da bi, kada se govori o podeli pokrajine, trebalo imati u vidu da od predstavnika Prištine nikad nije stigao zvaničan predlog o tome, "nego je, kroz usta nekih političara, stigao predlog o razmeni teritorija, što je apsolutno neprihvatljivo".

"Čak i da govorimo o podeli, mi onda uvodimo novu kategoriju u ove razgovore, a to je kategorija narušavanja međunarodnog pravnog poretka i promena granica jedne suverene države", kazao je Proroković.

On je rekao da bi podela Kosova, kao i bilo kakva nezavisnost pokrajine, koja bi značila promenu granica, dodatno destabilizovala region i "uvela Balkan u jedan, dugoročno gledano, krug nestabilnosti, koji nikom ne bi odgovarao".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.