Izvor: B92, 27.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Propali pregovori sa generalima?

Beograd -- Kako B92 saznaje u vrhu vlasti, propali pregovori sa Sretenom Lukićem i Vladimirom Lazarevićem oko njihove dobrovoljne predaje.

Izvor B92, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je da su Lukić i Lazarević, od vlade zatražili čvrste garancije da će im Tribunal dozvoliti da se brani sa slobode, jer se u suprotnom neće predati. Vlada Srbije ni u četvrtak nije raspravljala o međunarodnoj obavezi saradnje sa Haškim tribunalom.

Nekoliko minuta koliko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je ministar pravde Zoran Stojković, zbog obaveza, mogao da prisustvuje konferenciji za novinare, daleko je veća minutaža od one koju su u vladi posvetili pitanju Haga. Naime, i pored najava potpredsednika vlade, Miroljuba Labusa, niko od članova vlade na sednici nije pokrenuo pitanje saradnje sa tribunalom. Ipak, ministar Stojković se nada da će priča o saradnji sa Hagom imati povoljan ishod.

Stojković izjavio je da će premijer Vojislav Koštunica za par dana obavestiti javnost o svim detaljima o eventualnoj predaji vojnih i policijskih generala Haškom tribunalu. Stojković je posle sednice Vlade rekao da će se Koštunica obratiti javnosti po završetku razgovora sa delegacijom EU koja boravi u Beogradu: "Vlada radi i mi očekujemo u najskorije vreme povoljan ishod", a na novinarsko pitanje šta to znači, predaju, hapšenja, dostavljanje dokumenata, Stojković odgovara: "To znači da ispunimo svoje obaveze prema Hagu. Dobićete detalje kroz dva dana kada se završe ovi pregovori".

Ministar poljoprivrede Ivana Dulić-Marković rekla je da na današnjoj sednici Vlade niko od ministara nije postavio pitanje o saradnji sa Hagom: "I mi imamo informaciju da će se o tome razgovarati, konkretno, nakon što se završe tehnički razgovori sa Evropskom komisijom u kojima učestvuje veliki broj ministara i danas i sutra. Verovatno se još uvek čeka da se vidi da li je Hag jedino to što nas ometa ili ima i drugih stvari. Koliko ja znam sledeće nedelje će biti sednica posvećena Hagu".

Zbog Haga je sve ugroženo

Nebojša Čović je pozvao sve predstavnike vlasti da zauzimu jedinstven stav i hitno reaguju oko saradnje sa Tribunalom.

Predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju, navodi da je u svim razgovorima koje tokom proteklih dana imao sa zvaničnicima Evropske unije i NATO-a u Briselu, centralna tema bila obaveze Beograda prema Haškom tribunalu:

"Moramo vrlo racionalno da postavimo određene stvari i da u tom pristupu napravimo jasne iskorake. U protivnom, vrlo je ugroženo sve ostalo. Kada to kažem, mislim na probleme vezane za Kosovo i Metohiju, za određene odnose u okviru državne zajednice", kazao je Čović.

Dinkić: Pred praznim golom

Ministar finansija u Vladi Srbije Mlađan Dinkić kaže da će Vlada učiniti sve da dobije pozitivnu Studiju o izvodivosti. Dinkić je rekao da je Srbija veoma blizu ubrzanja tog procesa, kako bi za godinu dana potpisala Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

"Bukvalno, mi imamo penal, bez golmana i s praznim golom. Treba samo da odlučimo da li ćemo lagano da šutnemo posred gola, ili ćemo da šutnemo u aut. Mislim da će, svako ko je razuman, odabrati strategiju da postigne gol i da nastavi dalje da igra na turniru EU, a ne da se seli u neku desetu ligu, balkansku", kaže Dinkić.

Vlada o izručenju generala

Čedomir Antić kaže da je Vlada Srbije spremna da na posebnoj sednici odlučuje o izručenju generala Tribunalu.

Član Predsedništva G17 plus je dodao kako se očekuje pozitivna odluka. U izjavi za "Glas javnosti" Antić nije mogao da nagovesti ishod sednice, ali je izjavio kako se nada da je u Vladi konačno sazrelo shvatanje da bez pune saradnje s Hagom zemlja ne može dalje. On očekuje da se Vlada neće zaustaviti na izručenju policijskog generala Sretena Lukića.

"Uslovljavanje saradnje hapšenjem Mladića loš pristup"

Ministar odbrane SCG Gore Prvoslav Davinić kazao je da žali zbog toga što međunarodna zajednica uslovljava saradnju sa Srbijom hapšenjem bivšeg vojnog lidera bosanskih Srba Ratka Mladića.

"To je vrlo frustrirajuće. Mislim da je to loš pristup", rekao je za AFP Davinić, naglasivši da Mladić ne uživa nikakvu zaštitu vojske. Nijedan aktivni oficir ne pruža pomoć optuženicima za ratne zločine, bilo da je reč o Ratku Mladiću, Radovanu Karadžiću ili nekom drugom, naglasio je Davinić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.