Izvor: B92, 01.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Propagiranje genocida uneti u KZ"

Beograd -- Vojvođanski poslanici podneće Skupštini inicijativu za dopunu Krivičnog zakonika, kojom bi se kažnjavalo poricanja genocida.

Krivično bi se sankcionisalo i propagiranje likova, imena i lica optuženih za ratne zločine. U tom predlogu stoji da će svako ko veliča, opravdava ili na neki drugi način vrši propagandu o licima pravosnažno osuđenim ili optuženim pred Haškim tribunalom, biti kažnjen zatvorom od tri meseca do tri godine.

Aleksandra Jerkov >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz Lige socijaldemokrata Vojvodine rekla je za B92 da je inicijativu podstaklo prošlonedeljno lepljenje plakata sa likom Ratka Mladića u Bulevaru Avnoja.

"Vidi se da Srbija ne može napred dok ne rasčistiti sa prošlošću, pre svega sa zločinima koji su činjeni u ime građana ove zemlje", smatra Jerkov.

"Mi smo se vodili time da je sankcionisanje negiranja genocida jedno od osnovnih načela demokratije. Gotovo sve evropske zemlje imaju takav zakon, većina ih ima i zabranu isticanja simbola lica koja su propagirala genocid", kaže ona.

"Činjenica je da je ono što se desilo u Srebrenici genocid, svi znamo ko je tim genocidom komandovao, znamo šta se tamo desilo i zbog toga, ako ništa drugo, snosi moralnu odgovornost", kaže ona.

Podsetimo, najavljujući ovu inicijativu šef poslaničke grupe Vojvođanski poslanici Nenad Čanak rekao je da nije toliko važna podrška stranaka, ali da će se odnosom DS-a i drugih partija koje sebe nazivaju "demokratskim" prema tom predlogu, ''videti ko misli na taj, a ko na drugi način''.

Reakcije stranaka

Šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija smatra da nije sporna namera predlagača da se jedna društvena deformacija leči i kroz zakonsku odredbu, ali da tu postoji rizik.

"Postoji opasnost da ljudi koji su duboko traumatizovani ličnim iskustvom budu žrtve sprovođenja ovakvog zakona, jer oni su vrlo osetljivi", kaže ona.

"Oni ponekad s razlogom ne mogu da naprave razliku između sopstvene tragedije i onog što je učinjeno, a što oni doživljavaju, ipak, na neki način kao odbranu njih u vremenu koje je bilo vrlo dramatično jer se ovde, ipak, suštinski radi o građanskom ratu", kaže Kolundžija.

Zamenica šefa poslaničke grupe G17 plus, Snežana Stojanović Plavšić, gostujući u emisiji Replika TV B92, načelno se složila sa idejom Vojvođanskih poslanika.

Ona je rekla da ona lično i G17 plus podržavaju ideju o promeni KZ i da će pravni stručnjaci te stranke proučiti predlog vojvođanskih poslanika, a zatim i doneti konačan stav ili možda predložiti izmene u nekim formulacijama.

Predsednik Izvršnog odbora SPS-a Branko Ružić je u istoj emisiji TV B92 odbacio mogućnost da socijalisti podrža ovakav predlog u Skupštini. On smatra da ovaj predlog zakona isključuje pretpostavku nevinosti jer ubraja i ljude koji su samo optuženi pred sudom u Hagu.

Demokratska stranka u principu podržava inicijativu poslaničke grupe Vojvođanski poslanici da se po hitnom postupku dopuni Krivični zakonik kako bi se sankcionisalo poricanje ratnih zločina i veličanje ratnih zločinaca, rekla je danas portparol te stranke Jelena Marković.

Jelena Marković, koja je i poslanik u Skupštini Srbije, rekla je agenciji Beta da bi konkretno zakonsko rešenje, odnosno način na koji bi se ta dela sankcionisala, trebalo da bude predmet razgovora poslaničkih grupa i pravnih eksperata, kako bi to rešenje bilo u skladu sa Ustavom i drugim zakonima.

Ona je dodala i da DS razume razloge koji su doveli do inicijative poslaničke grupe Vojvođanski poslanici.

Antifašisti protiv veličanja Mladića

Savez antifašista Srbije - Društvo za istinu o NOB-u smatra nedopustivim korišćenje skupštinske govornice za veličanje Ratka Mladića.

Ta organizacija podržava inicijative da se, u duhu opšteevropskih nastojanja, negiranje genocida i drugih zločina protiv čovečnosti i u Srbiji zakonski sankcioniše kao krivično delo.

"Nedopustivo je da se i parlament Srbije koristi za veličanje haškog optuženika Ratka Mladića i relativiziranje njegove odgovornosti jer je, i mimo suđenja, potpuno jasno da je u Srebrenici izvršen stravičan zločin protiv čovečnosti i da je to učinila vojska pod Mladićevom komandom, što podrazumeva i konsekventno sudsko sankcionisanje", navodi se u saopštenju.

Savez antifašista Srbije - Društvo za istinu o NOB-u smatra da se čitav slučaj ne može svoditi na lepljenje plakata po uličnim tablama, te da i istaknuti predstavnici Skupštine "lažno demokratskom frazeologijom doprinose nastojanjima Mladićevih sledbenika da zamagle pitanje odgovornosti za nesumnjivo počinjene zločine genocidnog karaktera".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.