Izvor: B92, 29.Jul.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Produžen mandat suda za Ruandu

Dar Es Salam -- Međunarodni krivični sud za zločine počinjene u Ruandi 1994. godine saopštio je da je mandat suda produžen do kraja 2009. godine.

Sva suđenja pred ovim sudom je prvobitno trebalo da budu završena do kraja ove godine, dok će taj rok sada biti produžen do 31. decembra naredne godine. "Sud sada mora da završi sva suđenja do 31. decembra 2009. godine i donese presude po žalbama do 31. decembra 2010. godine", rekao je portparol suda Timoti Galimor.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Kritičari rada ovog suda, sa sedištem u gradu Aruša u Tanzaniji, uključujuću ruandsku vladu, optužuju sud za "neefikasnost", istakao je Rojters.

Sud je osnovan 1994. godine posle genocida koji su za 100 dana milicije plemena Hutu izvršile nad pripadnicima plemena Tutsi, ubivši više od 800.000 ljudi.

Ruandska vlada se protivila produžetku mandata suda, tvrdeći da nije ispunio svoju svrhu i insistirajući na tome da svi važniji slučajevi budu predati nacionalnom pravosuđu u Kigaliju, prestonici Ruande.

Sud je do danas doneo 32 presude, uključujući pet oslobađajućih, a na dve presude se čeka odluka žalbenog veća.

I posle 14 godina od genocida u Ruandi, 13 ključnih ljudi je i dalje na slobodi, uključujući Felisijena Kabugu, imućnog biznismena koji je optužen za finansiranje milicija, i Augustina Bicimanu, bivšeg ministra odbrane.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.