Izvor: B92, 10.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prodi: Srbiji mesto u EU

Rim -- Italija smatra da je Srbiji mesto u EU i učiniće sve što je u njenoj moći da joj pomogne da to i ostvari, rekao premijer Romano Prodi.

"Srbija pripada i osnovni je deo velike evropske porodice. Sve ono što se može učiniti da se to što pre desi, Italija će učiniti za Srbiju. Naravno, ima prepreka, a to je završetak saradnje s Hagom, rekao je italijanski premijer posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Predsednik Srbije Boris Tadić je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << posle susreta sa italijanskim zvaničnicima izjavio da "demokratskoj, evropskoj Srbiji potrebna podrška i podsticaj" i dodao da je veoma zadovoljan razumevanjem i podrškom Italije.

Prodi je odao priznanje naporima Srbije da se približi članstvu u EU i ocenio da Beograd ima "centralnu ulogu" na Balkanu, javlja AP.

Jeremić: Italija za hitan nastavak pregovora EU i Srbije

Italija podržava ideju da se sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i Srbije zaključi do kraja godine uz uslov da okončanje saradnje s Haškim tribunalom bude apsolutni prioritet naredne demokratske vlade, izjavio je večeras savetnik predsednika Srbije Vuk Jeremić.

"Predsednik Boris Tadić je dobio od italijanske strane podršku za ideju da se pregovori o stabilizaciji i pridruživanju odmah nastave da bi taj ugovor mogao da se potpiše do kraja godine, uslovno, uz obavezu da buduća demokratska vlada učini završetak saradnje s Haškim tribunalom svojim apsolutnim prioritetom", rekao je Jeremić.

Drugog dana posete Italiji, Tadić se danas odvojeno sastao sa italijanskim predsednikom đorđom Napolitanom, premijerom Romanom Prodijem i ministrom inostranih poslova Masimom D'Alemom, kao i sa ministrom odbrane Arturom Parizijem.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.