Procesuirati odgovorne za Sjeverin

Izvor: B92, 22.Okt.2011, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procesuirati odgovorne za Sjeverin

Beograd -- Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je Tužilaštvo za ratne zločine Srbije da procesuira sve odgovorne za otmice i ubistva 16 stanovnika Sjeverina.

Oni su pozvali Tužilaštvo i da nastavi istragu protiv Milana Lukića, koji je u Tribunalu u Hagu osuđen na doživotni zatvor.

Pripadnici paravojne jedinice "Osvetnici", predvođeni Lukićem, su na današnji dan pre 19 godina, u mestu Mioče u Bosni i Hercegovini oteli stanovnike sandžačkog sela Sjeverin, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su krenuli jutarnjim autobusom na posao u Priboj.

Autobus su zaustavili Lukić i pripadnici njegove formacije i naredili muslimanima da izađu, odveli ih u motel "Vilina vlas" u blizini Višegrada, gde su ih svirepo pretukli, a potom ubili.

Za taj zločin pred Okružnim sudom u Beogradu 2003. godine osuđena su četvorica pripadnika jedinice "Osvetnici".

Haška optužnica protiv Milana Lukića nije obuhvatila zločine u Sandžaku.

Inicijativa mladih navodi da su drugi počinioci i dalje na slobodi, a da odgovornost vojnog i političkog vrha Srbije i tadašnje SRJ nije nikad ispitana.

Posmrtni ostaci ubijenih nisu nađeni. Spomen-ploča sa imenima otetih i ubijenih još nije postavljena, jer se tome protive lokalne vlasti u Priboju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.