Izvor: B92, 22.Avg.2008, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procena stanja Ašnera

Beč -- Austrijsko pravosuđe zatražiće od švajcarskog stručnjaka da proceni da li je bivši ustaški zvaničnik Milivoj Ašner sposoban za izručenje.

Austrija, koju je Centar "Simon Vizental" optužio da štiti 95-godišnjeg Ašnera, zatražiće ekspertizu kako ne bi više bila predmet spekulacija, rekao je Norbert Jeni, portparol suda u Klagenfurtu, koji je nadležan za taj slučaj.

Jeni je rekao za dnevnik "Klajne cajtung" da će švajcarski stručnjak biti zvanično >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvan sledeće nedelje.

Reč je o Marku Grafu, direktoru pravnog odeljenja Univerzitetske psihijatrijske klinike u Bazelu i članu švajcarske komisija za procenu psihičkog stanja kriminalaca.

Centar "Simon Vizental", sa sedišem u Beču, krajem juna je zatražio međunarodnu ekspertizu, pošto je u četiri austrijska izveštaja zaključeno da Ašner ne može da bude izručen Hrvatskoj zbog senilnosti.

Sumnje u njegovo zdravstveno stanje podstakle su fotografije koje je u junu objavio britanski tabloid "San", a na kojim se jasno vidi Ašner na jednoj fudbalskoj utakmici Eura 2008, zajedno s navijačima.

Ašner, koji godinama živi u Klagenfurtu, nakon objavljivanja slika dao je više intervjua medijima.

Hrvatska traži izručenje Ašnera, koji je četvrti na listi najtraženijih zločinaca iz vremena Drugog svetskog rata, zbog zločina počinjenih nad Srbima, Jevrejima i Romima.

Ašner je u Drugom svetskom ratu bio šef ustaške policije u Slavonskoj Požegi i smatra se odgovornim za ubistvo više stotina lokalnih Srba, Jevreja i Roma.

Sud u Klagenfurtu odbacio je 2007. godine zahtev za izručenje Ašnera zbog njegovog lošeg psihičkog stanja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Švajcarski stručnjak procenjuje Ašnerovo stanje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Avg.2008

BEČ - Austrijsko pravosuđe zatražiće od švajcarskog stručnjaka da proceni da li je bivši ustaški zvaničnik Milivoj Ašner (95) sposoban za izručenje, rekao je portparol suda u Klagenfurtu Norbert Jeni...Austrija, koju je Centar Simon Vizental optužio da štiti Ašnera, zatražiće ekspertizu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Švajcarski stručnjak procenjuje Ašnerovo stanje

Izvor: Blic, 22.Avg.2008

Austrijsko pravosuđe zatražiće od švajcarskog stručnjaka da proceni da li je bivši ustaški zvaničnik Milivoj Ašner sposoban za izručenje.....Austrija, koju je Centar Simon Vizental optužio da štiti 95-godišnjeg Ašnera, zatražiće ekspertizu kako ne bi više bila predmet spekulacija, rekao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.