Procena nasleđa Haškog tribunala

Izvor: Blic, 17.Jan.2010, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Procena nasleđa Haškog tribunala

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju organizovaće 23. i 24. februara konferenciju o nasleđu Haškog tribunala, na kojoj se očekuje više od 200 učesnika, među kojima i predstavnika pravosudskih institucija Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Konferencija pod nazivom "Procena nasleđa Haškog tribunala" biće prilika da se saslušaju ideje kako na najbolji način iskoristiti pravno i institucionalno nasleđe Tribunala i da učesnici razmene informacije o aktivnostima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na njegovom očuvanju, objavljeno je na sajtu Haškog tribunala.

Osnovni cilj konferencije je da promoviše koordinaciju i saradnju različitih aktera, kako bi se ojačali napori za korišćenje nasleđa suda u svrhu vladavine prava, mira i pravde u bivšoj Jugoslaviji i šire.

Pod nasleđem Tribunala podrazumevaju se zaključci sadržani u njegovim presudama, doprinos suda razvoju međunarodnog prava, spisi i arhivi, te doprinos suda vladavini prava u bivšoj Jugoslaviji i napretku međunarodne pravde.

Konferenciji će prisustvovati najviši zvaničnici Tribunala, predsednik Patrik Robinson, glavni tužilac Serž Bramerc i sekretar Džon Hoking, učešće su potvrdili ministri pravde BiH Bariša Čolak i Srbije Snežana Malović, a očekuje se dolazak i ministra pravosuđa Hrvatske Ivana Šimonovića, javlja dopisnik Srne iz Haga. Svoje učešće već su potvrdili i predsednik suda BiH Medžida Kreso i glavni tužilac Milorad Barašin, predsednik Vrhovnog suda Hrvatske Branko Hrvatin i glavni državni tužilac Mladen Bajić, kao i vršilac dužnosti predsednika Okružnog suda u Beogradu Siniša Važić i tužilac Srbije za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Kao moderatori panel rasprava na konferenciji će se pojaviti čuveni australijski pravnik za ljudska prava Džefri Robertson, visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava Navanetem Pilaj, bivši predsednik tribunala Gabrijela Kirk Mekdonald, izvršni direktor Međunarodne advokatske komore Mark Elis, glavni tužilac Tribunala Serž Bramerc, te direktor programa za međunarodnu pravdu organizacije "Hjuman rajts voč" Ričard Diker.

Učešće u radu konferencije takođe su potvrdili i direktor Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić, predsednik Israživačko-dokumentacionog centra BiH Mirsad Tokača, Vesna Teršelić iz hrvatske organizacije Dokumenta, te Edin Ramulić iz udruženja Izvor iz Prijedora. Učešće su potvrdili i glavni urednik novinske agencije Sense Mirko Klarin, službenik za vezu Sekretarijata Tribunala u BiH Refik Hodžić, konsultant Međunarodnog centra za pravdu u tranziciji Bogdan Ivanišević, šef Odeljenja za ljudska prava Misije OEBS u BiH Džejms Rodehaver, kao i bivši zamenik glavnog tužioca BiH i bivši rukovodilac Posebnog odeljenja za ratne zločine Tužilaštva BiH Dejvid Švendiman.

Haški tribunal organizuje ovu konferenciji zajedno sa Vladom Holandije i Projektom za ljudska prava "Sanela Dijana Dženkins" pri Pravnom fakultetu Kalifornijskog univerziteta u Los Anđelesu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.