Prljave ruke čest uzrok letnjih bolesti

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jul.2017, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prljave ruke čest uzrok letnjih bolesti

Enteroviroze, akutne zarazne virusne bolesti, posebno su rasprostranjene leti i u jesen i to uglavnom među decom.

Može napasti bilo koji organ pa doktori često pogrešno dijagnostikuju enteroviroze. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slab apetit, ali i glavobolja, povraćanje ili proliv.

Virusi ulaze u organizam preko diajnih puteva i probavnog trakta (prljavih ruku) te krvlju. Budući da stižu do svih organa, izazivaju različite kliničke slike i često >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zbunjuju, pa im se pripisuju pogrešne dijagnoze. Enteroviroza obično traje nekoliko dana, što uvelike zavisi i od imunološkog stanja deteta.

Najčešće se radi o nejasnom stanju

"Moguće su upale ždrela, virusne angine ili osipi (plikovi u usnoj šupljini, šakama i stopalima). Najčešće se radi o nejasnom stanju bez vodećeg simptoma. Dete ne mora imati temperaturu a može imati i preko 40. Bolest mogu pratiti razdražljivost, klonulost, slabiji apetit, a mogući su i glavobolja, povraćanje ili proliv. Kod jake glavobolje i intenzivnog povraćanja postoji mogućnost da se radi o sunčanici, ali velika je verovatnoća seroznog meningitisa uzrokovanog enterovirusom", pojašnjava pedijatar dr. Mirjana Kolarek Karakaš.

Pazite na pranje ruku pre jela i nakon toaleta

Enterovirus može zahvatiti sve organe, uključujući kožu i srčani mišić, stoga se ni jedna bolest ne sme potcenjivati. Terapija je simptomatska i nema specifičnog leka. Najvažnije je skidanje temperature te unos tečnosti i mirovanje, što je i osnova lečenja. Antibiotici se primenjuju tek ako se razvije superinfekcija bakterijama.

"Da bi se bolest sprečila, treba više paziti na pranje ruku pre jela i nakon toaleta. Izvan kuće dobro je koristiti vlažne maramice s dezinfekcijskim sredstvom. Kod kupanja u bazenu veća je mogućnost zaraze, pa treba paziti da deca ne rone i ne piju vodu iz bazena. Dobro bi bilo kad bi se svi tuširali pre ulaska u bazen", poručuje dr. Kolarek Karakaš.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.